Mainos

Sallaan ei tullut yhtäkään turvapaikanhakijaa – vaikuttiko Sipilän vierailu?

1:48

Sallassa ihmeteltiin eilen, miksi turvapaikanhakijoita ei tullut rajan yli vaikka tähän asti virta on ollut tasainen.

Sallan Kelloselän raja-asemalla oli hieno talvinen päivä, mutta rajaliikenteessä merkillisen hiljainen. Tai käytännössä normaali. Suomalaiset tekivät lähinnä bensanhakumatkoja ja ovatkin hyvin selvillä turvapaikanhakijatilanteesta.

– Ei tästä tulee mitään jos tätä ei saada loppumaan tätä touhua. Me jouvuma kaikki tupelle tässä touhussa koko Suomen porukka, harmitteli sallalainen Martti Seppälä.

Venäjän puolella usein tankkaava Juha-Pekka Törmänen tuskaili turvapaikanhakijoista paikallisille aiheutuvia harmeja.

– Kyllä tämä nyt haittaa meijän kauttakulkua tässä jotka asioi paljon Venäjällä ja myös venäläisiä turisteja. Jopa kolmen tunnin seisokkeja on rajalla, Törmänen huomautti.

Raja joudutaan Sallassa sulkemaan jopa tunneiksi kun isompi turvapaikanhakijaryhmä saapuu rajalle ja se hidastaa paikallisten liikkumista.

Päivätahti ollut noin 20 tulijaa

Rajavartiolaitokselle Sallan uusi ja yllättävä tilanne on tuonut lisätöitä.

– Henkilövoimaa on jouduttu lisäämään huomattavasti, kertoi rajavartioupseerina toiminut luutnantti Mika Gros Lapin rajavartioston Kelloselän rajavartioasemalta.

Jo useita viikkoja Sallassa on rajan ylittänyt joka päivä tasainen virta turvapaikanhakijoita, mutta perjantaina koettiin yllättävä poikkeus.

– Tilanne on ollut tähän saakka aika stabiili. Maahan tulevien määrä on ollut siinä 20-30 henkilön paikkeilla, Gros laski.

Vaikuttiko Sipilän vierailu?

Raja-asemalla pohdittiinkin perjantaina, mahtoiko pääministeri Juha Sipilän Venäjän vierailulla olla vaikutusta siihen, että turvapaikanhakijoita ei tullutkaan. Asia ihmetytti myös rajalla työskenteleviä rajavartioston ja tullin työntekijöitä.

Erityisen kummalliseksi päivä koettiin siksi, että suomalaiset bensanhakijat näkivät koko päivän Venäjän puoleisella raja-asemalla noin 10-15 henkilön turvapaikanhakijaryhmän, joka yllättäen illansuussa vietiin asemalta jonnekin kauemmas.

– Erikoista. Ei ole tämmöistä ennen tapahtunut, pohdittiin raja-asemalla.

“Joku toppi pitää saada”

Sallalaiset ovat seuranneet ihmeissään tilanteen nopeaa muutosta tutulla raja-asemalla.

– No ainakin vähäksi aikaa pitäisi topata tätä touhua ja selvittää tuota tilannetta, että kellä siellä hätä on. Se on niinku ensimmäinen asia. Jos lapsiperheitä tulee,niin sen minä ymmärrän, mutta kun nuoria poikia on nytkin tulossa, linjasi Seppälä paikallisten tuntoja.

Seppälällä oli myös selkeitä havaintoja Suomeen tulossa olleesta ulkomaalaisryhmästä nähtyään heidät päivän tankkausmatkalla.

– Ne on ihan romuja ne autot niillä. Siinä oli joku hyvin venäjää puhuva nokkamies siinä porukassa, joka järjesteli asioita.

Törmäsen mielestä tilanne Sallassa on paikallisten näkökulmasta muuttunut rajalla radikaalisti.

– Mitä pitäisi tehdä, kannatatko kovia otteita, esimerkiksi rajan sulkemista?

– Ainakin pitäisi enemmän rajoittaa niiden tulemista.

Linja-autolla Tornioon

Sallassa on alkuvuoden aikana viikon 4 loppuun mennessä turvapaikkaa hakenut noin 280 henkilöä. Tulijoissa on ollut peräti 26 eri kansallisuutta. Vastaavasti Raja-Joosepissa ylittäjiä on ollut vajaa 200. Kaikkiaan neljässä viikossa Pohjois-Suomessa noin 470.

Kaikki on kuljetettu Sallastakin Tornion järjestelykeskukseen.

– Muutamien kanssa on tarvittu tulkkeja, Gros myöntää.

Sallassa turvapaikanhakijoille tehdään pääsääntöisesti turvatarkastus ja maahantulopuhuttelu sekä rekisteröinti. Työtilanteesta riippuen turvapaikanhakijat voidaan esimerkiksi myöhään illalla lähettää Tornioon, jossa tarkempi käsittely hoidetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.