Mainos

Tornio hyväksyi järjestelykeskuksen perustamisen – “Käsittämätöntä!”

Tornion kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupunkiin suunnitellun turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen hyväksymällä entisen lukion vuokraamisen maahanmuuttovirastolle.

Valtuusto hyväksyi asian äänestyksen jälkeen äänin 29 puolesta, 14 vastaan. Valtuusto keskusteli asiasta maanantai-iltana yli kolme tuntia.

Valtiovaltaa kokouksessa edusti valtioneuvoston valtiosihteeri Paula Lehtomäki, joka joutui torniolaisten valtuutettujen hampaisiin.

Lehtomäen mukaan tilanne edellyttää välittömiä toimenpiteitä.

– Tarkoitus on saada jokainen maahantulija kirjoihin ja kansiin ja se on merkittävä parannus, Lehtomäki perusteli valtuustolle.

"Tilanne hallintaan"

Erityisesti valtuustossa pohditutti uuden järjestelykeskuksen toimivuus. Moni valtuutettu arveli tulijoiden siirtyvän myös yhä pohjoisimmille rajanylityspaikoille.

– Käsittämätöntä, että pienelle paikkakunnalle tällainen pakotetaan, mutta tämän kanssa on nyt elättävä. Yrittäjät ovat hermostuneet ja ottaneet minuunkin paljon yhteyttä. Kyllä minä luulen, että tästä tulee päinvastoin pysyvänluonteinen ratkaisu, vastaanäänestänyt kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Markku Taramaa sanoi.

Myös monet kokousta paikanpäälle seuranneet torniolaiset eivät olleet järjestelykeskuksen perustamisen kannalla.

– Kaksipiippunen asia. Jos he pysyvät keskuksen sisällä niin hyvä, mutta epäilen, että pysyvätkö, Arto Hatari kommentoi.

Valtuuston puheenjohtaja Katri Kulmuni osasi ennakoida puolestaan asian läpimenoa.

– Turvallisuus on tärkein asia ja nyt on pidettävä huoli, että jokaisella on se turvallisuuden tunne. Uskon, että tämä on ensimmäinen askel tilanteen hallintaan saamisessa, Kulmuni kommentoi.

Aiemmin järjestelykeskuksen toimintaa kaupungin vanhalla lukiolla esitellyt sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi, että valtioneuvostolla on nopea valmius päättää toiminnan käynnistämisestä vaikka Tornion valtuusto olisikin päättänyt torpata keskuksen perustamisen.

Aamulla jokainen tulija keskuksen kautta

Järjestelykeskus aloittaa toimintansa tiistaiaamuna. Poliisi ja rajavartiolaitos ovat tehostaneet valmiuttaan jo nyt ja viimeistään aamulla rajan ylittyviä valvotaan uusien ohjeistusten mukaan.

Viranomaiset tulevat ohjaamaan kaikki rajan ylittävät turvapaikanhakijat suoraan järjestelykeskukseen, joka sijaitsee noin 200 metrin päässä Ruotsin rajasta.

Keskuksessa turvapaikanhakijat rekisteröidään poliisin toimesta ja heidät pyritään siirtämään eteenpäin vastaanottokeskuksiin maahanmuuttoviraston päättämällä tavalla.

– Meidän tulee saada tulijat rekisteröityä 1-2 vuorokauden sisällä, jotta voimme vastata arviotuun noin 500 tulijaan vuorokaudessa. SPR:llä on valmius nostaa myös valmiuttaan jos tulijoita tulee enemmän kuin rekisteröintikyky on. SPR on tuonnut jo valmiiksi myös telttoja, jos niitä tarvitaan, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoi MTV Uutisille.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.