Mainos

Tornion keskukseen saapunut yli 300 turvapaikanhakijaa

Tornion yhteislyseon piha on tiistaiaamuna täynnä poliiseja, rajavartijoita ja maahanmuuttoviraston väkeä.

Tyhjilleen jääneeseen lukiorakennukseen on juuri avattu järjestelykeskus turvapaikanhakijoita varten. Vesisateessa sisäänkäyntiä valvoo kolme vartijaa.

Keskuksen aulassa odottelee ensimmäinen turvapaikanhakijoiden ryhmä.

– Tilanne on hyvin rauhallinen. Toiminta on lähtenyt käyntiin, ja ensimmäiset neljäkymmentä turvapaikanhakijaa saapuneet, sanoo rikoskomisario Janne Koskela.

Koskela kertoo, että Tornion järjestelykeskus on varautunut vastaanottamaan useita satoja turvapaikanhakijoita päivässä. Ruotsin puolelta busseilla matkustavat ohjataan suoraan järjestelykeskukseen, jossa kaikkien on rekisteröidyttävä ennen muualle Suomeen siirtymistä.

– Nyt seurataan keskuksen perustamisen vaikutusta. Voi olla, että se muuttaa määriä hetkellisesti suuntaan tai toiseen.

Tiistaina iltakuuteen keskukseen oli oli saapunut yli 300 turvapaikanhakijaa, ja heistä noin 60 oli ehditty rekisteröidä.

Järjestelykeskuksen tietojärjestelmissä ilmeni teknisiä ongelmia, joiden vuoksi poliisi joutui keventämään turvapaikkahakemusten teknistä käsittelyä.

Koskela uskoo, että keskus on turvapaikanhakijoiden näkökulmasta hyvä ratkaisu. Turvapaikkahakemuksen jättäminen onnistuu ripeästi, ja vuoroa odottaessa saa ruokaa ja yösijan.

Turvapaikanhakijat pyritään siirtämään järjestelykeskuksesta varsinaisiin vastaanottokeskuksiin muutaman päivän kuluessa saapumisesta.

– Tämä on nopein tapa saada asia vireille. Toiminta vaatii tietysti henkilökuntaa.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen kertoo, että Tornioon on tullut poliiseja kaikilta Suomen poliisilaitoksilta.

Hätämajoituskeskukset tyhjiksi

Keskuksessa on myös reilu kymmenen Punaisen Ristin työntekijää. He vastaavat majoituksesta ja muonituksesta.

– Kaikki on valmista. Meillä on täällä 4 000 neliötä tilaa ja majoituspaikat noin 220 ihmiselle, kertoo tiedottaja Noora Kero.

Keskiviikon aikana on tarkoitus tyhjentää viikonloppuna täyttyneet lähialueen hätämajoituskeskukset, joissa on yöpynyt sekä rekisteröityneitä että rekisteröitymättömiä turvapaikanhakijoita.

Pohjois-Suomen vastaanottokeskuksissa ei ole enää tilaa, joten turvapaikanhakijoita kuljetetaan järjestelykeskuksesta kohti Etelä-Suomea.

– Helsingin ja Vihdin vastaanottokeskuksissa on vielä jonkin verran paikkoja, Kero sanoo.

Maahanmuuttovirasto suunnittelee uusia keskuksia useille paikkakunnille, joten tilanne voi muuttua nopeastikin. 

– Tähän mennessä kenenkään ei ole tarvinnut jonottaa ulkona sateessa, mutta illalla tulijoita voi olla enemmän.

”Tilanne pitää jotenkin ratkaista”

Tornion ja Haaparannan rajalle on pysäköity vajaa kymmenen Suomen viranomaisten autoa. Tullin pihalla on läpivalaisulaite, ja Tornioon saapuvia ajoneuvoja pysäytellään pistokokeita varten.

Tornion tullin päällikkö Juha Heikkilä korostaa, että järjestelykeskukseen liittyvää toimintaa johtaa poliisi. Tulli antaa poliisille virka-apua ja valvoo tilannetta rajanylityspaikoilla.

– Ruotsin rajaa valvotaan tehostetusti Aavasaksalle saakka. Rajalla on partioita ja huumekoiria, hän kertoo.

Heikkilän mukaan kaikki on sujunut Torniossa toistaiseksi hyvin, vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on ollut paljon odotettua suurempi.

Heikkilä kertoo, ettei Tullin tietoon ole tullut tavallista enempää esimerkiksi huumausaineisiin liittyviä tapauksia. Huolta on aiheuttanut lähinnä turvapaikanhakijoiden saapumista vastustava mielenosoitus.

– Jos tällaisia ääriasioita tulee esiin, se on ongelma. Ymmärrän, että tällaisiin ihmismääriin ei ole täällä totuttu, mutta avuntarpeeseen pitää vastata, Heikkilä toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.