TOP 10: Kaikkien aikojen suomalaiset rallikuskit

Viimeisten vuosien valovoimaisin suomalainen rallitähti Mikko Hirvonen ilmoitti jättävänsä rallitiet muille. Hirvonen ajoi hienon uran rallin MM-sarjassa ja nousi niiden suomalaisten rallilegendojen joukkoon, jotka hallitsivat kisoja vuosikymmenten ajan.

10. Mikko Hirvonen

Mikko Hirvosella jäi himoittu maailmanmestaruus saavuttamatta, sillä Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier osoittautuivat liian koviksi. Hirvonen oli kuitenkin urallaan neljästi MM-hopealla ja kahdesti pronssilla. Lisäksi hän on johdattanut tallinsa kahdesti MM-titteliin ja tilillä on 15 MM-voittoa. Kaikilla mittareilla kova ura.

9. Henri Toivonen

Henri Toivosesta olisi saattanut tulla vaikka mitä, mutta hänen uransa ja elämänsä katkesi liian lyhyeen, kun hän kuoli ulosajossa vuonna 1986 vain 29 vuoden iässä. Siihenkin mennessä Toivonen oli ehtinyt jättää jälkensä rallimaailmaan, sillä hän kirjautti siihen asti nuorimpana ajajana MM-osakilpailun voiton ja yhteensä tilille tuli kolme voittoa. Hän ehti ajaa 40 rallia ja kirjautti niissä peräti 185 pohja-aikaa ja se antaa hieman osviittaa Toivosen nopeudesta.

8. Timo Salonen

Timo Salonen voitti maailmanmestaruuden vuonna 1985 ja vuosi oli hänelle nappikausi. Salonen voitti peräti viisi rallia putkeen, joka säilyi ennätyksenä 20 vuotta. Salonen ei turhaan puristanut ratissa, sillä hän usein ajeli yhdellä kädellä. Siitä juontuu myös kutsumanimi ”Löysä”.

7. Timo Mäkinen

Alkuperäinen ”The Flying Finn” sai Mininsä todellakin lentämään ja hän oli 1960- ja 70-luvun vaihteen nopein kuski. Mäkinen saavutti ensimmäisenä suomalaiskuskina MM-osakilpailun voiton, kun hän voitti Suomen rallin 1973.

6. Ari Vatanen

Ari Vatanen ei ollut auton ratissa mikään maitopoika, vaan hän kuittasi ensimmäisenä suomalaisena rallin maailmanmestaruuden nimiinsä vuonna 1981. Rauhallinen, hillitty ja karismaattinen Vatanen oli huipputekijä myös aavikolla, sillä hän voitti Paris-Dakarin peräti neljästi ja aavikkorallin MM-sarjan kertaalleen.

5. Hannu Mikkola

Keski-Suomen sorateiden valtias voitti Suomen MM-rallin peräti seitsemän kertaa kolmella eri vuosikymmenellä. Lisäksi Mikkola voitti maailmanmestaruuden vuonna 1983 ja tilille tuli viisi muuta kokonaiskilpailun palkintosijaa. Hänen meriittilistalle kuuluu myös yli 25 000 kilometrin mittainen Lontoo-Meksiko–rallin voitto.

4. Markku Alén

Mr. Maximum Attack voitti vuonna 1978 FIA-cupin, joka oli tuolloin epävirallinen maailmanmestaruus. Sen lisäksi hän voitti kuusi MM-mitalia ja yhteensä hurjat 801 erikoiskoetta, joka kertoo Alénin nopeudesta jotain. Alén muistetaan hyvin Fiatin ja Lancian ratista ja hän oli italialaisempi kuin italialaiset itse – tyylikäs, karismaattinen ja nopea.

3. Marcus Grönholm

Marcus Grönholm on edellinen suomalainen rallin maailmanmestari ja siitä on ehtinyt kulua jo 12 vuotta. Grönholm voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta ja hänellä on tilillään 30 osakilpailuvoittoa, joka on enemmän kuin kellään muulla suomalaiskuskilla. Hän voitti Suomen MM-rallin peräti seitsemän kertaa urallaan. Inkoon mies osasi todella lennättää autoaan riskien rajamailla.

2. Juha Kankkunen

Legendaarinen Juha Kankkunen voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta. Saavutuksen arvoa nostaa se, että hän teki sen kolmella eri automerkillä. Hän kirjautti urallaan 23 osakilpailuvoittoa ja kertaalleen myös Paris-Dakar-rallin. Äärimmäisen nopea ja luotettava kuski, joka on ajanut itsensä rallin historiaan ikuisiksi ajoiksi.

1. Tommi Mäkinen

Tommi Mäkinen voitti maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin. Dramaattisin niistä tuli vuonna 1998, kun Carlos Sainz oli ehditty jo julistaa mestariksi, mutta espanjalaisen auto hyytyi juuri ennen maalilinjaa ja Mäkinen pääsi juhlimaan kolmatta mestaruuttaan. Mäkinen ajoi aikana, jolloin mestarikandidaatteja oli enemmän kuin koskaan ennen ja kilpailu oli kovimmillaan. Se nostaa hänet myös tämän listan ykköseksi.