"Tony Halmeella oli joitain nappeja, jotka eivät todellakaan olleet aspiriinia" – juhlinta gaalaristeilyllä lähti käsistä, huippuvoimistelija Jari Mönkkönen talutettiin salaa sairaalaan

Jari Mönkkönen:"Mieli nyt kirkkaana, en anna enää masennukselle sijaa" 12:09
Jari Mönkkönen Tulosruudun viikon vieraana lokakuussa 2017.

Jari Mönkkönen muistelee uutuuskirjassa Vuoden urheilija 1999 -risteilyn värikkäitä käänteitä.

Mönkkönen oli saavuttanut edellisenä vuonna rekin EM-hopean, ja myös kausi 1999 oli mennyt melko hyvin. Hän kuului Jani Tanskasen kanssa miesvoimistelun huippunimiin.

Tiukka harjoitus- ja kilpakalenteri rajoitti juhlimista tehokkaasti, mutta kyseiselle risteilylle astellessaan Mönkkönen ajatteli irrottelevansa vähän.

– Kupin otto oli ollut vähäistä koko vuoden, ja jotenkin tuntui, että voisin vähän maistella. Sehän lähti sitten täysin lapasesta, ja siinä ei paljon yhteistä aikaa (vaimo) Sannan kanssa risteilyllä vietetty, Mönkkönen aloittaa.

Mönkkönen lyöttäytyi laivalla nyrkkeilykehästä tuttujen Tony "Viikinki" Halmeen ja Juho Tolppolan seuraan.

– Halme oli tunnettu myös siitä, että lasi oli aika nopeasti tyhjä, eikä Tolppolakaan lasiin sylkenyt.

Vaimon kanssa yhteiseksi illaksi suunniteltu reissu kääntyi nopeasti armottomaksi menoksi.

– Jossain vaiheessa siirryimme hyttiin, ja sen jälkeen se olikin menoa. Halmeella oli joitain nappeja, jotka eivät todellakaan olleet aspiriinia. Piti kai saada vähän lisää vauhtia, ja kaverit yllyttivät minuakin kokeilemaan. Nappasin lopulta vain puolikkaan pillerin, mutta sekin oli virhe. Lanttu meni kerrasta sekaisin. Jossain vaiheessa lähdin harhailemaan käytäville, mutta en kyllä muista siitä mitään, Mönkkönen kertaa.

Sanna-vaimon mukaan Mönkkönen piti seuraavana päivänä taluttaa ulos laivasta. Mediaa harhautettiin kuljettamalla huippuvoimistelija satamaan takakautta, muiden jo poistuttua laivasta.

– Kunto oli niin huono, että minut vietiin Meilahteen päivystykseen. Siellä sitten selviteltiin, mitä olin oikein ottanut. Siinä oli oikeasti vakava paikka.

– Minulle ei tosin koskaan selvinnyt, mitä ja millaisia voimapillereitä olin Halmeelta saanut. Stydiä kamaa se ainakin oli, ja kokeilu jäi yhteen kertaan. En tiedä miksi suostuin siihen, mutta koko homma oli säälittävää ja äärimmäisen typerää toimintaa. Kyllä Mönkköstä taas hävetti pari viikkoa. 

Lainaukset ovat Mika Saukkosen kirjoittamasta kirjasta Viimeinen voltti – Jari Mönkkösen tarina (Docendo). Kirja julkaistiin 29. elokuuta. 


Lue myös:

    Uusimmat