Tony Halmeen elämä on jälleen julkisen mielenkiinnon kohteena, kun hänestä julkaistaan dokumenttielokuva nimeltään Viikinki. Ristiriitaisen hahmon perintö elää yhä valkokankaan lisäksi suomalaisessa politiikassa.
Ensimmäistä kertaa Tony Halme nousi julkisuuteen Gladiaattorit tv-sarjan kautta 1990-luvulla esiintyessään "Viikinkinä". Hän tuli tunnetuksi suomalaisille show-painijana ja nykkeilijänä.
Halme kuitenkin villitsi kansaa vuosituhannen alussa myös politiikan saralla. Taktiikkana oli puhua rääväsuisesti ja kaunistelematta, joidenkin mielestä myös rasistisesti.
Tämä vetosi kansaan ja hän keräsi yli 16 000 ääntä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä. Perussuomalaisten riveistä meni läpi Halmeen lisäksi puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini sekä Raimo Vistbacka.
Yhteensä puolue sai 43 816 ääntä. Edellisissä vaaleissa puolueen saldo oli reippaat 26 000 ääntä.
– Tony Halme on varmaan vieläkin yksi kaikkien aikojen erikoisempia hahmoja Suomen eduskunnan historiassa. Huomio kiinnittyi etenkin hänen täysin poikkeukselliseen kampanjaansa, joka oli ehkä enemmänkin show’ta kuin perinteiseksi, vakavasti otettavaksi poliittiseksi kampanjaksi tarkoitettua, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen apulaisprofessori Markku Jokisipilä.
– Hän ymmärsi moottoriturpana, että kun puhuu hauskoja, vähän karkeita ja herättää pikkuisen pahennusta, niin se herättää mielenkiintoa, Timo Soini puolestaan kommentoi Ylen Politiikka-Suomi sarjassa.
"Soini opiskeli hyvin tarkkaan"
Vaalitulos jäi Jokisipilän mukaan myös ensimmäistä kertaa eduskuntaan nousseen Timo Soinin mieleen. Soini ymmärsi, että Halmeen tyylillä voisi saada vieläkin enemmän ääniä.
– Soini opiskeli hyvin tarkkaan tuon vaalituloksen ja näki, että Halmeen metodissa oli sellaista, josta jatkokehittämällä voitaisiin jalostaa sellainen työkalu, joka toisi puolueelle jatkossa vielä enemmän kannatusta, Jokisipilä toteaa.
Jatkokehittäminen tarkoitti Halmeen tyylin jonkinasteista laimentamista. Halmetta huomautti kovista puheistaan muun muassa eduskunnan puhemies.
Koviin puheisiin lukeutuivat muun muassa presidentti Tarja Halosen solvaaminen ja rankat lausunnot pedofiilien rankaisemisesta.
– Halme vei sen niin pitkälle ja pidemmällekin, mitä oli suotavaa. Soini sitten katsoi, että retoriikkaa pitää säätää muutama piiru asiallisempaan suuntaan. Mutta sellainen rempseys ja suorapuheisuus siihen jäi, kun isoimmat alatyylisyydet ja törkeydet siivottiin pois, Jokisipilä katsoo.
Julkisuudessa Soini itse on katsonut olevan Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) Veikko Vennamon "oppipoika". Muun muassa Politiikka-Suomi-sarjassa Soini kutsuu Vennamoa profeetaksi.
Näkyy edelleen eduskunnassa
Jokisipilän mielestä vielä nykypäivänkin perussuomalaisissa näkyy jollain tavalla Halmeen perintö, vaikka puolue on kerran hajonnutkin ja puheenjohtaja on vaihtunut pariin otteeseen.
– Tietynlainen pölyttyneen, perinteisen, kapulakielisen, ympäripyöreän poliittisen puheen haastaminen on edelleen osa perussuomalaista populismia, ja myös sellainen taiteilu poliittisen korrektiuden ja hyvän ja huonon maun rajamailla, Jokisipilä sanoo.
Eduskunnasta löytyy kuitenkin vielä yksi ihan konkreettinen liitos Tony Halmeeseen. Nimittäin perussuomalaisten nykyinen kansanedustaja Veikko Vallin toimi vuoden 2003 vaaleissa Halmeen vaalipäällikkönä ja hetken myös eduskunta-avustajana.
– Sitäkin kautta voi katsoa, että Tony Halmeen perinnöllä on vielä vaikutusta Suomen eduskunnassa, sanoo Jokisipilä.
Halme jäi yhden kauden kansanedustajaksi. Kautta sävyttivät rikostuomiot, alkoholin kanssa toilailut ja terveysongelmat.
Hänet löydettiin kotoaan kuolleena tammikuussa 2010.
Halmeesta kertova Viikinki-elokuva saa ensi-iltansa 27. syyskuuta.