Näin Timo Soini reagoi nyt, kun näytimme hänelle videon jytkystä vuosien takaa – myös mielipide Jussi Halla-ahosta tuli selväksi

1:39
"Hyvät ystävät, jytkytetään!" – Timo Soini muistelee legendaarista jytkyä

Vuonna 2017 Timo Soini jätti perussuomalaiset 20-vuotisen taipaleen jälkeen. Seuraajaksi valikoitui Jussi Halla-aho, jonka ote puolueesta ei Soinin mukaan ole tarpeeksi tiukka. 

Jytky, fillarikommunisti ja missä EU, siellä ongelma ovat kaikki esimerkkejä perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin värikkäästä kielenkäytöstä ja lausahduksista. 

Vaikka hän nyt naurahtaa termeille, 20 vuotta puoluetta johtanut Soini myöntää myös vastuunsa kärjekkään kielenkäytön ja vastakkainasettelujen lisäämisestä suomalaisessa politiikassa. 

– Katumusta voi ihan hyvin kantaa, hän toteaa.  

Soinin mukaan kielenkäyttö ei ollut kuitenkaan vuosikymmen sitten yhtä vihamielistä kuin nyt.  

– Se oli voimakasta, mutta se ei ollut vihamielistä. Nyt Twitter-kieli on usein vihamielistä. 

Kuri ja strategia puuttuu

Soini nostaa esimerkkinä vihapuheesta "Torssoset ja Turtiaiset". Heistä kumpikin on erotettu perussuomalaisista. Silti Soinin mukaan puolueelta puuttuu nykyisin kurinpito ja strategia.  

– Mielestäni puoluetta ei oikein johdeta. Se ajelehtii aallosta toiseen ja siltä puuttuu strategia ja kuri, Soini sanoo.  

Soini ei pidä myöskään puolueen jyrkentyneestä näkemyksestä maahanmuuttoon. 

Hänen mukaansa sitä korostetaan liian monessa asiassa.  

– Melkein kun sanotaan hyvää huomenta, niin vastaus on "maahanmuutto", Soini tokaisee.  

Katso myös: Timo Soinia yritettiin lyödä vaalitorilla kaksi vuotta sitten – MTV Uutiset haastatteli tuolloin ulkoministeriä hetki tapahtuneen jälkeen. Juttu jatkuu videon jälkeen...

3:06

Puolue on hypännyt oikeiston kelkkaan

Puolueen kärjistynyt maahanmuuttovastaisuus on Soinin mukaan jatkumoa perussuomalaisten siirtymästä oikeammalle.  

– Nykyperussuomalaiset ovat mielestäni sellaisesta vennamolaisuudesta eronnut ja lähtenyt tällaiseen kansainvälistyyppiseen oikeistoon mukaan. Minä en ole ikinä ollut oikeistoa, Soini kertoo.  

Vennamolaisuus on Suomen Maaseudun Puolueen perustajalta Veikko Vennamolta periytynyt populistinen aate, jota Vennamo ja kannattajat edustivat erityisesti 1960–1970-luvuilla. 

Katso myös: Presidentti Halonen kertoo MTV:n haastattelussa saavansa edelleen penispiirustuksia postissa. Juttu jatkuu videon jälkeen...

1:17

"Tuli iso jytky!" 

Perussuomalaiset ylsi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa jättimäiseen vaalivoittoon Soinin johdolla. Puolueen paikkaluku eduskunnassa kasvoi viidestä kansanedustajasta 39:ään. 

– Hyvät ystävät, tuli iso jytky! Soini huusi joukoilleen kevään 2011 vaalivalvojaisissa. 

Kun Soinille näytetään miehen jytkyhuudatusta videolla kymmenen vuotta myöhemmin, hän nauraa. 

– Kyllä ton muistaa kuin eilisen päivän. Olihan se iso toiveiden täyttymys ja voitto, Soini muistelee hymyssä suin.  

MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa MTV-palvelussa sekä MTV3-kanavalla sunnuntaisin 25.4. kello 19.30 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja