Timo Soini kiittää vaimoaan poliittisesta urastaan – vaihtoehtona oli opiskella katoliseksi papiksi: "Halusin olla Suomen johtava populisti ja sellainen minusta tuli"

Timo Soini avaa uutuuskirjassaan näkemyksiään populismista ja sen merkityksestä urallaan 12:06
Soini esiintyi julkisuudessa kuukausien tauon jälkeen – MTV Uutiset Live oli paikalla!

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini paljastaa tänään julkaistussa Populismi-kirjassaan (Pole-Kuntatieto Oy) halunneensa olla Suomen johtava populisti. Vaimoaan hän kiittää siitä, mitä hän on saanut politiikassa tehtyä.

Timo Soini liittyi Suomen Maaseudun Puolueen jäseneksi 16-vuotiaana ollessaan lukion ensimmäisellä luokalla vuonna 1979.

– Tuo päivämäärä jäi mieleeni kuin "uskoontulo", ja kokemus oli voimakkaampi kuin perussuomalaisen puolueen perustaminen. SMP meni konkurssiin vuonna 1995, mutta olen edelleen vennamolainen, Soini kirjoittaa uudessa kirjassaan.

– Nykyperussuomalainen en enää ole, sillä erottuani perussuomalaisten eduskuntaryhmästä minut erotettiin perustamastani puolueesta vuonna 2017. Olen vennamolainen populisti, soinisti.

Populismi kiinnosti teoriassa ja käytännössä

Soini myöntää kirjassa, että populismilla on terminä voimakas kielteinen kaiku ja merkitys.

Hänen mukaansa populismilla ymmärretään usein vastuuttomia lupauksia ja kansansuosion kosiskelua halpahintaisin keinoin, mutta silloin unohdetaan populismin taustalla ja sisällä oleva arvomaailma.

Soini varoittaakin kirjassaan termin yksinkertaistamisesta.

Kun Soini itse lukiolaisena liittyi SMP:hen, hänellä ei ollut aavistusta populismista tai tulevasta. Tuohon aikaan SMP:tä ei otettu vakavasti ja puolue oli poliittisessa paitsiossa.

Soinista tuli aktiivinen puolueen kaikilla tasoilla.

– Omaksuin SMP:ssä paitsi puolueen poliittisen linjan, joka arvosteli yhteiskunnan epäkohtia ja vanhoja puolueita, mutta myös puolueen voimakkaan retoriikan, tavan käyttää suomen kieltä. Etenkin Veikko Vennamo ja Urpo Leppänen olivat tässä suhteessa esikuviani, Soini kertoo kirjassaan.

Populismi kiinnosti Soinia teoriassa ja käytännössä ja hän etsi siitä käsiinsä kaiken mahdollisen.

Vaihtoehtona pappiopinnot Irlannissa

Soini kirjoitti gradunsakin populismista ja se hyväksyttiin Helsingin yliopistossa keväällä 1988. Samana keväänä hän liittyi roomalaiskatoliseen kirkkoon.

– Gradun tekoaikaan kävin ylikierroksilla ja olin politiikan ja uskonnon ristipaineessa. Tämän näen selvästi näin jäljestä juhlan. Luterilaisen kirkon päätös hyväksyä naispappeus oli minulle liikaa, hän kirjoittaa.

Elokuussa 1989 Soini kuvailee olleensa hämmentynyt nuori mies, kun hän päätti pyrkiä SMP:n varapuheenjohtajaksi. Samaan aikaan Pekka Vennamo oli päättänyt luopua puolueen puheenjohtajuudesta.

– Samalla sovin itseni kanssa, että mikäli en tulisi valituksi, lähtisin opiskelemaan katoliseksi papiksi Irlantiin. Omassa päässäni asia paisui isoksi, mutta samalla se poisti kaikki estot ja pelot. Minullahan oli varasuunnitelma.

– Jälkeenpäin osaan suhtautua nuoren miehen ehdottomuuteen jo hieman pilke silmäkulmassa, mutta sen tiedän ja tunnen, että olisin varmasti Irlantiin lähtenyt.

Voitti vastaehdokkaansa

Soini kirjoittaa käyttäneensä populistista metodia pyrkiessään SMP:n varapuheenjohtajaksi.

– Tulin paketin ulkopuolelta, haastoin herrat ja voitin vastaehdokkaani selvin numeroin. Olin onnellinen. Ajattelin, että tästä se ura urkenee ja edessä on loistava poliittinen tulevaisuus. Pieleen meni tuo veikkaus lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä sihdillä näin kävi.

Soinin nousu politiikassa ei kuitenkaan alkanut vielä tuosta.

Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa hän jäi varasijalle Uudenmaan vaalipiiristä. Niin ikään vuoden 1995 vaaleissa Soini jäi valitsematta eduskuntaan ja koko puolue kärsi murskatappion.

Puolue asetettiin konkurssiin. Soinin mukaan kaikki romahti samaan aikaan ja työpaikka meni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaimo on ollut tukena

Henkilökohtaisessa elämässään Soinille kävi kuitenkin hyvin. Hän tapasi tulevan vaimonsa Tiinan. Pari meni kihloihin syksyllä 1995 ja naimisiin keväällä 1996.

Soini sanoo, ettei hän käsittele perhe-elämäänsä julkisesti ja he ovat yhdessä vaimonsa kanssa päättäneet niin.

– Yhtäkään yhteishaastattelua emme ole antaneet. Sen voin kuitenkin sanoa, että ilman vaimoani en olisi politiikassa saanut tehdyksi sitä, mitä on tullut tehtyä, Soini kiittää.

"Poliittinen eläin"

Soini oli kuusi vuotta SMP:n johtopaikoilla. Omien sanojensa mukaan nuo vuodet koulivat hänestä sen "poliittisen eläimen", mikä hänestä tuli.

– Opin konkreettisesti sen, että pelkkää järkeä puhumalla ei politiikassa pärjää, vaan tunnetta pitää olla sekä raa'asti rosoa. Halusin olla Suomen johtava populisti, ja sellainen minusta tuli.

Timo Soini haastattelussa tänään maanantaina 13.1. Viiden jälkeen -ohjelmassa (klo 17.00 alkaen MTV3-kanavalla ja mtv.fi:ssä.)

Lue myös:

    Uusimmat