Mainos

Tony Blair ottaa virheistä täyden vastuun: "Uskon yhä, että Saddam Hussein kannatti syrjäyttää"

2:16

Britannian pääministerinä Irakin sodan aikana ja sitä ennen toiminut Tony Blair ottaa täyden vastuun kaikista operaation aikana tehdyistä virheistä "ilman selittelyjä ja tekosyitä".

Blair halusi kuitenkin puolustaa toimintaansa toimittajille sen jälkeen, kun brittien toimintaa Irakin sodassa ruotinut raportti oli julkistettu. Raportti kertoo, että Britannia hyökkäsi Irakiin vuonna 2003, vaikka rauhanomaisiakin keinoja olisi ollut vielä käytettävissä. Hyökkäyksestä päätettiin myös virheellisen tiedustelutiedon perusteella. Lisäksi suunnitelma hyökkäyksen jälkeiselle ajalle Irakissa oli raportin mukaan täysin riittämätön. 

– Tein päätöksen Irakiin hyökkäämisestä hyvässä uskossa.  Ilmaisen syvimmät pahoitteluni ihmishenkien menettämisestä sodassa. He olivat kunniaksi armeijallemme, Blair jatkaa.

Sota aloitettiin, sillä Irakilla ja sen johtajalla Saddam Husseinilla arveltiin olevan joukkotuhoaseita. Tämä tieto osoittautui sittemmin virheelliseksi. Hussein syrjäytettiin huhtikuussa 2003. Hänet saatiin kiinni myöhemmin samana vuonna, ja hänet tuomittiin kuolemaan vuoden 2006 lopulla.

Blair uskoo yhä, että Hussein kannatti syrjäyttää.

– En usko, että Husseinin syrjäyttäminen on syynä tämän päivän terrorismiin Lähi-Idässä tai muuallakaan, Blair vakuuttaa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.