Mainos

Irakin sodassa läheisensä menettäneet raivoissaan Blairille – "Hän on maailman pahin terroristi"

0:42

Irakin sodassa läheisensä menettäneet järjestivät tunteikkaan lehdistötilaisuuden heti sen jälkeen, kun John Chilcotin johtaman komission raportti Irakin sodasta julkaistiin.

Raportti antaa Britannian hallitukselle ja erityisesti maan silloiselle pääministerille Tony Blairille lyttäävän tuomion Irakin sotatoimista. 

Raportin mukaan Britannia päätti hyökätä Irakiin 2003 ennen kuin kaikki rauhanomaiset keinot oli käytetty. Raportti tulee siihen tulokseen, että Irakiin hyökkääminen perustui virheelliseen tiedustelutietoon eikä tiedustelun luotettavuutta kyseenalaistettu tarpeeksi ennen sotatoimiin ryhtymistä.

Raportti nosti Irakin sodassa läheisensä menettäneiden tunteet pintaan. Sarah O'Connor menetti Irakin sodassa veljensä vuonna 2005. Hän oli yksi puhujista tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa moni kertoi olevansa helpottunut siitä, että seitsemän vuotta valmisteltu raportti tuli viimeinkin julki.

– Tunnen vihaa siitä, että yhdentoista ja puolen vuoden toipumisprosessin jälkeen joudun palaamaan siihen hetkeen, kun kuulin että veljeni on tapettu, O'Connor sanoi.

– On yksi terroristi, josta kaikkien tulisi tietää ja hänen nimensä on Tony Blair, maailman pahin terroristi, hän lisäsi itkuisena.

O'Connirin lisäksi tilaisuudessa puhui poikansa Irakin sodassa menettäneet Reg Keys ja Rose Gentle.

– Voin vain todeta, että valitettavasti ja surullisesti, minun poikani kuoli täysin turhaan, Keys sanoi BBC:n mukaan.

– Nyt voimme sanoa, että meillä on viimeinkin todisteitä. Kaksitoista vuotta taistelua poikani puolesta on tuottanut tulosta, 19-vuotiaan poikansa Gordonin menettänyt Gentle sanoi.

Gordonin isoäiti Pauline Graham lisäsi, että Tony Blair tulisi viedä oikeuden eteen ja syyttää häntä murhasta.

Myös lukuisat muut tahot ovat arvostelleet Blairia kovin sanoin. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Britannian maajohtaja Kate Allen sanoi, että raportti todistaa järjestön olleen oikeassa alusta alkaen.

– Siihen aikaan meillä oli selvä ymmärrys, että poliitikoilla oli aikomus hyökätä Irakiin hinnalla millä hyvänsä. He käyttivät ihmisoikeusrikkomuksia tekosyynä päätökselle Irakin valtaamisesta, Allen sanoo Guardianin mukaan.

Allen sanoo poliitikkojen ja heidän neuvonantajien epäonnistuneen täysin massiivien sotatoimien seurauksien arvioinnissa. 

Blair on sanonut ottavansa täyden vastuun kaikista operaation aikana tehdyistä virheistä "ilman selittelyjä ja tekosyitä".

2:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.