Toni Nieminen muistelee 16-vuotiaana voittamiaan olympiamitalejaan – juhli mäkikavereidensa kanssa baarissa: "Olin silloin niin nuori mies, ettei tuntunut missään"

Toni Nieminen muistelee 16-vuotiaana voittamiaan olympiamitalejaan – juhli mäkikavereidensa kanssa baarissa:"Olin silloin niin nuori mies, ettei tuntunut missään" 4:08
Toni Nieminen muistelee mäkiuraansa - katso video.

Ex-mäkihyppääjä Toni Nieminen voitti 16-vuotiaana olympiakultaa Albertvillen olympialaisissa vuonna 1992.

Ex-mäkihyppääjä Toni Nieminen oli vieraana Urheilumuseon avajaisissa Helsingissä. Nieminen intoutui muistelemaan omia huippu-urheiluvuosiaan avajaisissa. Nieminen oli vain 16-vuotias, kun hän voitti Albertvillen olympialaisissa suurmäen kultaa ja pronssia normaalimäestä. Sen lisäksi joukkuemäestä tuli myös kultaa.

Niemisen olympiamitalit ovat hyvässä säilössä.

– Tällä hetkellä ne ovat Vihdissä, ne olivat kesän Puuhaparkissa näytillä. Järjestimme pienen mitalinäyttelyn puistovieraille, Nieminen kertoo.

– Nyt kun tänne museoon tuli, se kävi mielessä, että pitäisi käydä koukkaamassa ne sieltä talteen.

Niemisillä on paljon hauskoja muistoja urheiluvuosiltaan, kun hän pääsi teini-ikäisenä matkustamaan vanhempien urheilijoiden kanssa.

– Olin nuori poika ja pääsin vähän isompien poikien kanssa reissuun, niin ehkä ne hauskimmat muistot ovat sellaisia, mitä ei viitsi edes kertoa, Nieminen naureskelee.

Hauskin muisto liittyy kuitenkin siihen, kun mäkijoukkue pääsi Albervillessä vuonna 1992 juhlimaan yhdessä joukkuemäen olympiakultaa.

– 16-vuotias poika pääsi käymään vähän kuppilassa, niin se oli aika komeaa. Siellä oli kuppila, missä kaikki mitalistit järjestivät voitonjuhlia. Totta kai mekin menimme poikien kanssa sinne kultamitalit kaulassa ja yritimme olla hillitysti, kun kisat jatkuivat.

Nieminen ei muista, jatkuivatko juhlat valomerkkiin saakka – mutta pää ei ollut seuraavana päivänä kipeä.

– Olin silloin niin nuori mies, ettei tuntunut missään, nyt tilanne voisi olla toinen, Nieminen naureskelee.

Onko Helsinkiin muuttanut Nieminen jo löytänyt kesäheilan? Katso video.

Juttua muokattu 5.10.2020 klo 7:50. Korjattu olympiavuosi oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat