Tomi Lämsä kohautti poikkeavalla tempullaan – Lukko-kapteeni paljastaa, miten joukkue reagoi lauantai-illan jääsessioon: "Tietynlainen herättely"

Maalikooste: Lukko - Jukurit 6:30
Lukko murskattiin 1–6, tässä ottelun maalikooste.

Hyvin kautensa aloittanut Rauman Lukko romahti viime viikonloppuna pahoin, kun Pelicans ja Jukurit takoivat raumalaisten verkkoon yhteensä 12 maalia peräkkäisinä päivinä. Lukko-kapteeni Julius Mattila kertoo, miten joukkue suhtautui päävalmentaja Tomi Lämsän poikkeukselliseen herättelykeinoon lauantain ottelun jälkeen.

Täksi kaudeksi Lämsän alaisuuteen siirtynyt Lukko on SM-liigan sarjataulukossa sijalla viisi, kun runkosarjaa on takana noin neljännes. Mattila näkee joukkueen pelissä paljon hyvää, mutta myös kehitettävää.

Pääosin on onnistuttu ihan ok. Viime viikonloppu poislukien. Ne olivat varmaan meidän kaksi huonointa peliä, mitä on sattunut. Silti koitetaan katsoa isoa kuvaa, paljon hyvääkin on.

Mattilan mukaan joukkueen kiekkollinen pelaaminen on parantunut, mitä ovat edesauttaneet joukkueen yhteiset kokemukset esimerkiksi CHL-otteluista. Lukko lunasti kuuden alkusarjan ottelun jälkeen jatkopaikan ja kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella itävaltalaisen HC Innsbruckin.

Koen, että CHL-pelit ovat hyviä, kun tulee erilaista jääkiekkoa vastaan. Se pakottaa joukkueen toimimaan yhdessä erilaisissa tilanteissa. Parhaimmillaan kiekollinen peli on ollut todella hyvää, Mattila sanoo. 

Se on kaiken lähtökohta ja selkäranka, että pelataan hyvin kiekolla ja kiekko on enemmän meillä kuin vastustajalla. Meillä on taitava ja nopea joukkue, silloin yksilöiden taidot pystyvät tulemaan esiin.

Lukko on alkukauden aikana pelannut poikkeuksellisen paljon. SM-liigassa otteluita on kertynyt 16, mikä on eniten KooKoon kanssa. Lisäksi raumalaiset ovat alkusyksyn aikana kiertäneet Eurooppaa CHL-otteluissa.

Mattilan mukaan syksy on ollut poikkeuksellisen kiireinen.

Ollut mielenkiintoinen syksy kaikin puolin. Paljon kokemuksia joukkueena, mutta samalla raskaita reissuja matkustuksen kanssa. Se kysyy paljon pelaajan ammattimaisuutta ja omasta kropasta huolehtimista.

Mattila myöntää, että reissaaminen ja pelaaminen ovat haitanneet jonkin verran harjoittelua ja uuden päävalmentajan Lämsän kuvioiden hiomista jäällä.

– Kun Liiga tai ensin CHL alkoi, niin todella vähän on sellaisia harjoituksia, joissa pystytään oikeasti harjoittelemaan ja niin sanotusti kehittämään pelia. Enemmän välipäivinä harjoitukset ovat olleet palautumista reissuista ja peleistä, Mattila sanoo.

– Sitten on palavereita ja nauhan katsomista, mitä niinä hetkinä, kun fyysisesti ei pysty harjoittelemaan, pystyy sillä puolella kehittämään tekemistä.

Lämsä korvasi viime kauden päätteeksi lähtöpassit Lukosta saaneen Marko Virtasen, jolla olisi vielä ollut vuoden verran sopimusta jäljellä. Mattila kokee, että joukkueen pelissä on säilynyt "tietynlainen Lukko-identiteetti" valmentajan vaihdoksesta huolimatta.

Vaikea semmoista mitään isoa (eroa) on sanoa. Jokaisella valmentajalla on omia nyansseja, mitä he haluavat arkeen ja peliin tuoda.

Kapteeni löytää nopeasti sanat kuvailemaan Lämsää valmentajana.

Hän on avoin ja rehellinen ja suorapuheinen. Vaalii kovasti arjen vaatimustasoa, mistä itse tykkään kanssa kovasti. Se on perusta, että kun harjoitellaan laadukkaasti, voidaan mennä luottavaisena kohti pelejä.

"Ei mikään rääkkiluistelutreeni"

Kahden ottelun tappioputkessa olevalla Lukolla on edessään kolmen ottelun viikko, kun ensin keskiviikkona joukkue matkaa Vaasaan Sportin vieraaksi ja pelaa perjantaina ja lauantaina peräkkäiset ottelut Satakunnan paikallisvastustajaa Ässiä vastaan. Mattila näkee viikon ottelut joukkueelle niin sanottuna "bounce back -paikkana". Mahdollisuutena näyttää jälleen, mistä joukkue todellisuudessa on tehty heikon viime viikonlopun jälkeen.

Minusta on hyvän joukkueen merkki, että pystyy pitämään tappioputket mahdollisimman lyhyenä. Välillä tulee heikkoja esityksiä, mutta olis tärkeää päästä voittojen tielle ja luomaan positiivista energiaa tähän touhuun.

Päävalmentaja Lämsä aloitti joukkueensa herättelyn heti lauantaina Jukureille kärsityn 1–6-kotitappion jälkeen. Joukkue komennettiin ottelun jälkeen takaisin jäälle ylimääräiseen harjoitukseen.

– Ehkä se oli juuri sellainen tietynlainen herättely. Haluttiin korostaa asioita, jotka kahdessa viime pelissä olivat menneet huonosti. Kysehän ei ollut mistään luistelujäästä. Tehtiin muutama harjoitus, miten meidän peliä pitää parantaa. Enemmän loppuverryttely tai loppuharjoitus jäällä. Ei ollut mikään rääkkiluistelutreeni ollenkaan niin kuin jossain on varmaan valheellisesti lukenutkin.

Sen Mattila myöntää, ettei vastaavaa metodia, ottelun jälkeistä jääharjoitussessiota ole tullut vastaan aiemmin.

– Oli uusi kokemus, mutta juuri tällainen, että näissä asioissa on oltu huonoja. Otettiin heti kiinni niihin asioihin, että päästiin heti raiteille, kun oli kaksi päivää vapaata sen jälkeen. Saatiin oikea jälki, että miltä se näyttää, kun tehdään asiat hyvin.

Mattilan mukaan joukkue otti ylimääräisen jääharjoituksen vastaan hyvin ja ymmärsi, mitä harjoituksella haettiin.

Tehtiin loppuverryttely jäällä. Ei sen kummempaa.

Näkyykö Lämsän herättelyn vaikutus sitten keskiviikon Sport-ottelussa? Mattila korostaa, että muutos lähtee pelaajista itsestään. Hän peräänkuuluttaa yksilönvastuuta ja ammattimaisuutta. Se jäi vajaaksi viikonlopun romahduksessa. 

Ei pystytty pelaamaan kiekolla sitä mitä haluttaisiin pelata. Sitten puolustuspelaaminen oli löysää rehellisesti yksilötasolla, Varmasti oli paljon fyysistä ja henkistä väsymystä, mutta siinä mitataan yksilön ammattimaisuutta, miten pystyt vähän väsyneenäkin perustason pitämään mahdollisimman hyvänä. Siinä epäonnistuttiin joukkueena ja yksilötasolla ja pelaajat sen kyllä tiedostavat, Mattila ruotii.

Minun mielestäni se mitä tehtiin lauantaina pelin jälkeen yhdessä ei suoraan korreloi keskiviikon peliin. Kaikki lähtee taas jokaisen henkilökohtaisesta vastuusta.

Lue myös:

    Uusimmat