Tomaatti on herkullinen ja ravitseva osa ateriakokonaisuutta. Kokosimme neljä käytännöllistä tomaattikikkaa kotikokeille.
1. Tomaateista paremman makuisia: Lisää keitinveteen sokeria
Tämä kikka päätee oikeastaan kaikkiin vihanneksiin ja hedelmiin. Sokeri taittaa makujen kitkeryyttä keitinveteen lisättynä. Kokeile lisätä esimerkiksi tomaattikastikkeen sekaan pieni määrä sokeria tai makeaa siirappia. Älä unohda suolaa joukosta. Maku on paljon aromaattisempi ja vivahteikkaampi, kuin pelkällä suolalla maustettuna.
2. Näin tomaatteja kuuluu säilyttää
Suurin osa suomalaisista säilyttää tomaatteja jääkaapissa. Tämä on väärä tapa säilyttää tomaatteja, ne nimittäin kuuluisi säilyttää huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä säilytettyjen tomaattien maut nousevat parhaiten esille. Tomaatteja ei myöskään saisi säilyttää sitrushedelmien tai banaanien lähettyvillä.
3. Tomaatti kannattaa kypsentää
Tomaattien terveyshyödyt tulevat parhaiten esille kypsennetyssä muodossa. Tomaatin lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaattituotteista kuten ketsupista sekä tomaattikastikkeesta. Terveellisen rasvan lisääminen ateriaan tehostaa lykopeenin imeytymistä ohutsuolessa. Lykopeenin on suomalaistutkimuksissa todettu pienentävän muun muassa syöpäriskiä.
4. Leikkaa tomaatit näin
Kirsikkatomaattien leikkaaminen on toden totta raivostuttavaa puuhaa. Vaikka veitsi olisi kuinka terävä, ruiskahtaa tomaatin välistä nestettä pitkin leikkuulautaa ja pöytätasoa.
On olemassa eräs oiva kikka kirsikkatomaattien leikkaamiseksi. Tämän kikan avulla tomaatin mehua ei löydy seiniltä ja kaapinovista kokkaushetken jälkeen.
