"Toivottavasti saisin edes testisopimuksen" – tästä arasta Kimi Räikkösestä tuli F1-mestari, joka ajaa huipulla vielä 40-vuotiaana

Tänään torstaina 40 vuotta täyttänyt Kimi Räikkönen on startannut F1-urallaan 308 kilpailuun. Se on uskomaton luku, kun peilaa sitä suomalaiskuskin syyskuussa 2000 esittämiin toiveisiin. 

Räikkönen taisteli paikasta formula ykkösten Sauber-talliin 19 vuotta sitten. Tuolloin 20-vuotias Räikkönen yritti vakuuttaa tiimipomo Peter Sauberin Italian Mugellossa ajetuissa testeissä. 

Tulosruutu haastatteli Räikköstä toisen kolmipäiväisen testirupeaman alla.    

– Kyllä minulle kävisi tietenkin ihan kilpa-ajajan paikka, että pääsisi ajamaan kunnolla kisaa, mutta toivottavasti nyt (saisin) edes testisopimuksen sinne (Sauberille). Se olisi kyllä hyvä, että saisi vuoden harjoitella niitä rauhassa ja testailla, oppisin paljon asioita. Sitten yrittäisin päästä sinne. Pitää nyt katsoa, mitä tässä tapahtuu, Räikkönen kommentoi varovaisesti syyskuussa 2000. 

Räikkösellä oli tuossa vaiheessa alla vain yksi täysi kausi Formula Renault -sarjassa, mutta hän vakuutti Peter Sauberin lopullisesti Jerezin testeissä joulukuussa.

Kokemattomuus vaikeutti kuitenkin superlisenssin saamista F1-sarjaan. Kansainvälinen autoliitto FIA otti asiassa lopulta Räikkösen puolen Peter Sauberin vakuuttelujen jälkeen. 

Tulosruutu huomioi lisenssiasian sopimuksen varmistuttua. 

– F1-komission päätös on historiallinen, sillä 21-vuotias suomalainen on antanut formula ykköselle kyytiä vain yhdeksänä testipäivänä. Hänestä tulee formula ykkösten kaikkien aikojen kokemattomin kuljettaja, toimittaja Markus Autero selvitti jutussaan.  

Räikkösen suhtautuminen sopimukseen enteili jo tulevaa, jäämiesmäistä linjaa. 

– Hyvät tunnelmat tietenkin, ei ole mitään valittamista. Aika vapautunut fiilis, Jerezistä tuolloin tavoitettu Räikkönen totesi. 

Räikkönen ajaa F1-sarjassa uransa 17. kautta. Hän on edustanut Sauberia, McLarenia, Ferraria, Lotusta ja nykyistä talliaan Alfa Romeota. Maailmanmestaruuden hän valloitti Ferrarilla vuonna 2007. 

Räikkösellä on Alfa Romeon kanssa sopimus myös ensi kaudesta, ja jos hän ajaa suunnitellusti kaikki kilpailut, hän nousee eniten F1-startteja summanneeksi kuljettajaksi. Nykyinen ennätys (322) on Rubens Barrichellolla

Lue myös:

    Uusimmat