Toinen susihyökkäys viikon sisään: Punkalaitumella lammastilaa pitävä Ari on menettänyt jo 18 lammasta – "Pistää miettimään, onko tässä mitään järkeä"

0:49

Punkalaitumen Palojoella herättiin maanantaiaamuna jälleen uuteen järkytykseen. Paikkakunnalla lammastilaa pitävä isäntä löysi toista kertaa viikon sisään laitumeltaan kasan raadeltuja lampaita.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että voi ei, taasko susi, huokaisee lammastilaa pitävä Ari Prihti

Prihtin tila joutui susihyökkäyksen kohteeksi edellisen kerran viime viikolla. Nyt uuteen viikkoon herättiin jälleen murheellisissa merkeissä.

– Kaiken kaikkiaan olen menettänyt viikossa 18 lammasta, hän toteaa.

"Pistää miettimään, onko tässä mitään järkeä"

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lampaiden laitumelle tunkeutuneet sudet tappoivat neljä aikuista lammasta ja raatelivat seitsemän lopetuskuntoon.

Edellisviikolla hyökkäyksessä menehtyi yhteensä seitsemän lammasta.

Lampurin tilanne tuntuu välillä epätoivoiselta.

– Vuoden 2015 jälkeen on 41 lammasta mennyt susien suuhun. Pistää miettimään, onko tässä mitään järkeä.

Edes petoaita ei estänyt hyökkäystä

Paikalle kutsutut suurpetomiehet totesivat, että viimeisimmän hyökkäyksen jälkeen laitumelta löytyi varmuudella ainakin kahden aikuisen suden jäljet.

Prihti kertoo, ettei edes laitumen ympärille pystytetty petoaita estänyt hyökkäystä.

– Tuntuu todella kurjalta, etten pysty suojaamaan lampaitani niin, että ne olisivat täydellisesti turvassa. Varsinkin nyt, kun hyökkäys tapahtui petoaidan lävitse. On varmaan pakko nostaa kädet pystyyn, en tiedä mitä tässä voi enää tehdä.

Yhtä keinoa hän aikoo kuitenkin vielä kokeilla. Prihtin toiveissa on pystyttää petoaidan sisälle vielä pienempi ja turvallisempi laidunalue lampaiden yösijaksi.

Lampolaan on laitumelta liian pitkä matka, jotta eläimet voitaisiin tuoda yöksi sisälle.

"Kyllä ne palaavat vielä uudestaan"

Prihti arvelee, että maanantaiaamun verilöylyn aiheuttivat samat sudet, jotka vierailivat tilalla jo edellisviikolla.

– Todennäköisesti palasivat helpon apajan äärille, hän kertoo.

41 menetetyn lampaan jälkeen Prihtin toiveikkuus tilanteen parantumiselle on heikoilla kantimilla. Päättäjätason hän toivoo heräävän maaseudun tilanteeseen.

– Kun kotieläimiä tai lemmikkieläimiä joutuu petojen hyökkäyksen kohteeksi, niin pitäisi tulla nopeasti päätös petoeläimen lopettamisesta – ilman sitä isoa byrokraattisten rattaiden pyörittämistä, hän toteaa.

Nyt Prihti odottaa susien lopetuspäätöksen käsittelyä. 

– Pahalta tuntuu. Kolmesti ne ovat laitumella käyneet, kahdesti hyökänneet. Siellä on niin varmaa saalista susille, että kyllä ne palaavat sinne vielä uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja