Tämän takia kiinniottotilanteissa tarvitaan neljä vartijaa

Toimittaja osallistui vartijakoulutuksen tunnille: Tämän takia kiinniottotilanteissa tarvitaan neljä vartijaa 3:17
Tämän takia neljä vartijaa on turvallisuusalan opettajan mukaan turvallisinta myös kiinniotetulle henkilölle.

Nainen kuoli lauantaina Ison Omenan kauppakeskuksessa kiinniottotilanteessa, jossa häntä pidettiin maassa neljän vartijan voimin. Tapaus on herättänyt paljon keskustelua siitä, miksi yhden henkilön kiinniottamiseen tarvittiin neljää vartijaa.

MTV Uutisten toimittaja Anton Aaltio kokeili vartijakoulutusopiskelijoiden kanssa maassa hallintaa eli tilannetta, jossa kiinniottotilanteessa aggressiivinen henkilö pyritään pitämään maassa ilman kenenkään vahingoittumista.

Artikkelin videolta on katsottavissa, miten maassa hallinta kahden vartijan voimin eroaa siitä, kun vartijoita on neljä. Lopputulos tuskin yllättää – tilanteen luonne muuttuu radikaalisti.

MTV Uutisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, minkä verran Ison Omenan kiinniottotilanteessa kuollut 35-vuotias nainen yritti kamppailla vartijoita vastaan ennen menehtymistään. Tiedossa on ainoastaan se, että henkilö ei silminnäkijän mukaan ollut yhteistyöhaluinen vartijoiden kanssa.

Turvallisuusalan opettaja Jari Stolt painottaa, että suurelta tuntuva määrä vartijoita yhtä henkilöä kohden on tarkoitus lisätä ennen kaikkea kiinniotetun henkilön turvallisuutta. Hän havainnollistaa, että kaksi vartijaa kykenee pitämään kiinni rimpuilevaa kohdehenkilöä ainoastaan käsistä, mikä ei ole kestävä ratkaisu.

– Jokainen vastustava liike voi aiheuttaa sen, että sinä loukkaannut. Tai vielä pahempaa, hän loukkaantuu, Stolt näyttää maassa hallintaa kokeilleelle toimittajalle artikkelin videolla.

Entä onko tilanteita, joissa ei välttämättä tarvita kaikkia neljää vartijaa? Vain silloin, kun tilannetta ei tarvitse viedä maassa hallintaan saakka, sanoo Stolt.

– On tilanteita, joissa on hyvin rauhallinen kohdehenkilö, joka tyytyy lähtemään itse, kun otetaan käsistä kiinni. Sitten on nykyihminen, joka kokee, että hänen on vastustettava fyysisesti sitä toimenpidettä.

Ison Omenan yksittäistapausta Stolt ei osaa kommentoida tarkemmin. Hän toteaa vain, että näkemiensä videoiden perusteella 35-vuotiaan naisen kuolemaan johtaneessa kiinniottotilanteessa on käytetty "normaaleja opetettuja voimankäyttötekniikoita". Monien muiden tavoin hän kuitenkin pohtii, onko käytetty voimankäyttö ollut liiallista.

Miten turvallisuusalan opiskelijat suhtautuvat Ison Omenan traagisiin tapahtumiin? Vartijakoulutusta Lohjalla Luksian ammattikoulussa käyvä Joonas Åvall kertoo alla olevalla videolla.

"Ei tämä ala liian kunnioitettu ole"– näin turvallisuusalan opiskelija Joonas Åvall ajattelee tulevaisuudesta vartijakohujen keskellä 1:51
"Ei tämä ala liian kunnioitettu ole" – näin turvallisuusalan opiskelija Joonas Åvall ajattelee tulevaisuudesta vartijakohujen keskellä.



Lue myös:

    Uusimmat