Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo kutsui kaupunginvaltuutettu Junes Lokkaa natsipelleksi somessa – kunnianloukkausasiaa puidaan nyt hovioikeudessa

Rovaniemen hovioikeudessa alkaa tänään käsittely jutussa, jossa toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoota syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Vehkoon sakkoihin valtuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Maahanmuuttovastaiseksi profiloitunut poliitikko Lokka on Oulun kaupunginvaltuustossa yhden valtuutetun Aito suomalainen yhteislista -ryhmässä.

Vehkoo kiistää syytteen ja vaatii hovivalituksessaan sen hylkäämistä.

Syyte koskee Vehkoon yksityistä Facebook-kirjoitusta, jossa hän luonnehti Lokkaa esimerkiksi rasistiksi ja natsipelleksi.

Käräjäoikeuden mukaan Vehkoo käytti Lokasta solvaavia sanoja, joiden esittämisen tarkoituksena oli Lokan halventaminen, mikä itsessään täytti kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Yleisesti ottaen poliitikkojen ankarakin arvostelu voi olla hyväksyttyä.

Käräjäoikeuden mukaan Vehkoon arvostelu ja haukkumasanojen käyttö kohdistui kuitenkin Lokan henkilöön eikä Lokan toimintaan politiikassa.

Vehkoo: Lokka on itse kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi

Vehkoon valituksen mukaan "rasisti" ja "natsi" eivät ole rikoslain tarkoittamalla tavalla solvaavia ja halventavia ilmaisuja.

– Ne ovat väitteitä Lokan kannattamasta poliittisesta ideologiasta, ja niitä tulisi myös oikeudellisesti sellaisina tarkastella, katsotaan Vehkoon hovivalituksessa.

Vehkoon mukaan hän oli lähettänyt kirjoituksensa Facebookissa rajatulle joukolle ystäviä, noin 200 ihmiselle. Hänen Facebook-salausasetuksensa olivat hänen mukaansa tiukat eikä tili ollut julkinen.

Yksi päivityksen nähneistä oli kuitenkin kopioinut sen omalle seinälleen.

Vehkoon hovivalituksessa sanotaan muun muassa, ettei Vehkoon kirjoitus ole voinut aiheuttaa Lokalle kärsimystä tai muutakaan vahinkoa.

– Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi ja esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana, valituksessa todetaan.

Lokan mukaan hän ei ole rasisti eikä natsi, joten kyse on hänen mukaansa valheiden levittämisestä.

Käräjäoikeus: Lokka provosoi, mutta Vehkoolla oli aikaa miettiä kirjoitustaan

Käräjätuomioon johtanut tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vehkoo oli tulossa Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan ja sai kertomansa mukaan kuulla, että Lokka suunnittelee tulevansa kirjakauppaan seuraamaan Vehkoon puhetta.

Lokka kertoi aikeistaan julkisesti Youtubessa. Videon mukaan Lokan ja toisen henkilön oli tarkoitus esiintyä Kansan Uutisten toimittajina ja haastatella Vehkoota.

Vehkoo sanoi tunteneensa olonsa uhatuksi Lokan aiemman toiminnan takia ja julkaisi siksi kirjoituksen, jossa hän kertoi Lokan suunnittelevan hänen väijyttämistään tilaisuudessa.

Käräjäoikeus otti huomioon myös sen, että netissä loukkaavaa kielenkäyttöä itse viljelevän Lokan kielenkäyttö ei ole ollut asiallista.

Myös Vehkoo on ollut toistuvasti aiheena Lokan puheissa ja Youtube-lähetyksissä.

– Tämän vuoksi voidaan ajatella, että hänen (Lokan) tulisi kestää voimakastakin arvostelua ja puhetta muilta. Käräjäoikeuden käsityksen mukaan sellaisenkin henkilön kunnia saa lainsäädännöllä suojaa, jonka oma kielenkäyttö muista ei ole asiallista, käräjätuomiossa perustellaan.

Käräjäoikeuden mukaan Lokka myötävaikutti rikokseen provosoimalla, mutta Vehkoolla oli aikaa harkita kirjoitustaan.

Lokkaa vastaan nostettu useita syytteitä

Sittemmin Lokka on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa yli 500 euron sakkoihin kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan Lokan nettiin lataamat videot kuvaavat muslimit ja maahanmuuttajat ala-arvoisina muihin ihmisiin nähden.

Siten videot loukkaavat ihmisarvoa ja uskonnonvapautta, oikeus katsoi. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Junes Lokkaa vastaan on nostettu myös syytteet neljästä kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Näitä syytteitä ei vielä ole käsitelty oikeudessa. Lokan lisäksi syytteessä on kaksi muuta ihmistä.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Lue myös:

    Uusimmat