Toimiiko hajuvesi, appelsiinit tai karkottimet? Näin Sindi-kissan sohvalle pissailu loppui

Mitä tehdä, kun kissa pissaa ei-toivottuihin paikkoihin? Maatiaskissa Sindi alkoi lirautella sohvalle, eikä selitystä moiselle käytökselle tuntunut aluksi löytyvän. Millä keinoilla lemmikin pissailun epätoivottuun paikkaan sai loppumaan? Testissä olivat niin appelsiinin kuoret, ruokakipot sekä feromonituotteet.

4-vuotiaana maatiaiskissa Sindi alkoi yhtäkkiseltään lirautella mustalle tekonahkasohvalle. Moinen pissailu tuli yllätyksenä, sillä kissa on aina muutoin ollut suhteellisen sisäsiisti tapaus – jos sitä ei lasketa, että pienenä kissa oli opetettu tekemään tarpeensa kylpyhuoneen lavuaariin. Tätä tapaa Sindi jatkoikin oikein reippaasti vanhempanakin kattina ilahduttaen omistajaansa joka aamu haiskahtavilla terveisillä käsienpesualtaassa.

Leikattu naaraskissa alkoi pissailla sohvalle erityisesti öisin, jolloin omistaja heräsi tähän autaumukselliseen lirinään ja kuopimisen ääniin: kissa peitteli jälkiään, joten kyse ei ollut niinkään reviirin merkkaamisesta. Sindi-kissa kävi myös kiltisti hiekkalaatikolla, mutta etenkin öisin se silti virtsasi sohvalle. Kyse ei kuitenkaan ollut eläinlääkärin mukaan fyysisestä vaivasta, vaan stressireaktiosta.

Kissan sohvalle pissailun estämiseksi ja lopettamiseksi testattiin erilaisia keinoja – niin urbaaneja legendoja kuin eläinlääkärin neuvoja. Sohva puunattiin puhtaaksi jokaisen lirauttelun jälkeen, jotta virtsan tuoksu ei houkuttelisi kissaa tekemään toistekin tarpeensa samaan paikkaan.


Testissä myytti: Hajuvesi

"Hajuvesi pistää kissan nenään niin, ettei se enää tee tarpeitaan paikkaan, johon hajuvettä on suihkutettu. Lisäksi hajuvesi peittää pissan hajun!"

Vaikka sohvalle suihkittiin oikein pistävää mummolta saatua hajuvettä, se ei estänyt Sindiä lirauttelemasta sohvalle. Ja oli hajuvesi sitten oikein pistävää, makeaa ja raikasta, se ei yksistään ei peittänyt virtsan pinttynyttä tuoksua.


Testissä myytti: Appelsiinit

"Kissat eivät siedä appelsiinin tai muiden sitrushedelmien hajua. Jätä kuoria paikkoihin, johon et halua kissan virtsaavan."

Kyllä, Sindi-kissa nyrpisti nenäänsä pistävälle tuoksuvan appelsiinin lähettyvillä ja pinkaisi karkuun. Kuitenkaan appelsiinin kuoret eivät estäneet pissailua, vaan ne mätänivät sohvan perukoilla.


Testissä myytti: Muovipussi

"Laita pissapaikalle muovipussi: kissa ei pidä muovipussin tunnusta tassujensa alla."

Sindi-kissa lirautteli entistä innokkaammin sohvalle auki leikatun ja levitetyn muovipussin päälle.

Monet kissat myöskin rakastavat muovipusseja, jopa oman turvallisuutensa uhalla: älä koskaan jätä asuntoon lojumaan muovipussia, sillä kissa voi jäädä kiinni muovipussin kahvoihin tai tukehtua tungettuaan muovipussin sisälle. Nieltynä muovinpalaset voivat aiheuttaa suolistotukoksia.


Neuvo: Ruokakipot

"Sijoita kissan ruoka- ja juomakipot epätoivotulle pissapaikalle, koska kissa ruokailee mielellään siistissä ympäristössä, ei omassa "käymälässään".

Tämä on muutoin hyvä neuvo, mutta jos kissa pissailee esimerkiksi sohvalle tai sängylle, ruokakippojen säilyttäminen kyseisessä paikassa tuottanee vaikeuksia. Toisekseen Sindi nakkasi tassullaan kipot lattialle, ikään kuin "protestina".

Kissa ei myöskään pidä äkillisistä muutoksista, joten älä vie ruokakippoja yhtäkkiä kokonaan pois kissan omalta ruokapaikalta. Juomakippoja kannattaa muutoinkin sijoittaa eri puolille asuntoa.

Neuvo: Kissakarkote

"Kissankarkote on tehokas ja turvallinen tapa pitää kissat poissa ei-toivotuista paikoista. Se estää tehokkaasti kissoja merkitsemästä reviirejään ja tekemästä tarpeitaan ei toivotuille paikoille. Kissat eivät luonnostaan pidä karkotteen tuoksusta, joka on vaaraton, mutta epämieluisa kissalle. "

Kissakarkotteen tuoksu oli voimakas ja sitä suihkiessa tuli varoa arkoja tekstiili- ja puupintoja. Kuitenkin karkotteen käyttö mietitytti, sillä asunto oli niin pieni: toisiko se Sindi-kissalle lisästressiä, kun asunnon keskeinen elementti haisisi epämiellyttävälle karkotteelle?

Tuotetta piti suihkuttaa kaksi kertaa päivässä noin viikon ajan paikkaan, johon kissa teki tarpeensa. Karkote toimi sinäänsä, mutta kissa ei viihtynyt enää lainkaan sohvan lähettyvillä. Karkote toimisi varmaan paremmin ulkotiloissa.


Neuvo: Feromonisuihke

"Kissan feromonituote auttaa tukemaan kissaa muutoksissa ja muissa kissaa pelottavissa sekä ahdistavissa tilanteissa. Tuote sisältää synteettistä kissan naamaferomonia, jolla on kissoihin tyynnyttävä ja turvallisuuden tunnetta luova vaikutus. Se myös vähentää kynsimistä sekä virtsamerkkien ruikkimista. Suihkauta 1–2 kertaa päivässä niihin kohtiin huoneessa, joihin kissa pissaa. Virtsalla merkkaaminen tulisi vähitellen loppua noin viikon–kuukauden päästä."

Rauhoittava feromonisuihke toimi parhaiten Sindi-kissan kanssa, mikä todisti myös sen, että kyse sohvalle pissailussa oli arvatenkin stressireaktio. Kyseisen feromonituotteen käyttöä on jatkettu satunnaisesti varmistaakseen, että päivisin yksin kotona olevalla kissalla on hyvät oltavat, eivätkä esimerkiksi naapurista kantautuvat koiran haukunnat tai poran pärinät pelota kissaa.


Kissa lopetti sohvalle lirauttelun noin kolmen kuukauden sisällä.


Musta tekonahkasohva on nyt jätetty rauhaan ja tätä nykyä 6-vuotias Sindi-kissa käy kiltisti ainoastaan hiekkalaatikolla – myös lavuaari on pyhitetty ainoastaan käsienpesuun, eikä nenään pistäville terveisille.

Lue myös:


Teksti ja kuvat: Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat