Tinder-tuttu kuristi, löi ja pakotti rajuun seksiin: Nainen pelkäsi kuolemaa – mies selitti BDSM-harrastuksella

Kauniaislainen mies tuomittiin vankilaan törkeästä raiskauksesta. Tuomion mukaan mies oli ryhtynyt väkivaltaiseen seksiin naisen kanssa ilman naisen suostumusta. Oikeudessa mies selitti olevansa kokenut BDSM-harrastaja ja että rajua seksiä oli harrastettu yhteisestä halusta. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1985 syntyneen miehen 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta.

Tuomion mukaan rikos tapahtui miehen asunnolla Kauniaisissa maaliskuussa 2020.

Mies oli kutsunut kotiinsa naisen, johon hän oli tutustunut seuranhakupalvelu Tinderissä. Kaksikko oli tavannut jo aiemmin pariin otteeseen ja myös harrastanut seksiä. Maaliskuussa mies kuitenkin ryhtyi tekoihin, jotka järkyttivät naista.

Kuristi kolme kertaa

Mies oli puhunut BDSM-seksiin liittyvistä mieltymyksistä WhatsAppissa. Viestien perusteella mies oli asiassa aloitteellinen ja nainen suhtautui miehen heittoihin lähinnä huumorilla tai varauksellisesti.

Kun kaksikko sitten erään kerran tapasi, nainen oli suostunut siihen, että hänet sidotaan nippusiteillä tuoliin ja että mies voi käyttää häneen anustappia.

Tuomion mukaan mies oli kuitenkin vienyt tilanteen paljon pidemmälle, ja muun muassa kuristanut naista kolmella eri kerralla.

Lisäksi mies oli ruoskinut naista ja lyönyt tätä avokämmenellä kasvoille. Tekojen ohella mies oli naisen kanssa sukupuoliyhteydessä usein eri tavoin, osin rajusti ja suojaamatta.

Väkivaltainen seksi jatkui tuntien ajan. Mies otti naisesta ohella kuvia.

Mies kiisti kovan syytteen

Oikeudessa syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä raiskauksesta. Mies kiisti rikossyytteen.

Miehen mukaan kyse oli BDSM-seksistä, jota oli harrastettu naisen kanssa yhteisymmärryksessä.

Miehen mukaan nainen oli suostunut sitomiseen ja kuristamiseen, ja hän oli itse noudattanut naisen toiveita. Hän esimerkiksi kertoi lopettaneensa erään kipua aiheuttavan seksilelun käytön pyynnöstä. Mies oli myös korjannut sidottuna olleen naisen asentoa, kun tämä oli pyytänyt.

Mies kertoi, että hänellä on BDSM-seksistä noin 20 vuoden kokemus, ja että myös nainen oli kiinnostunut aiheesta. Mies koki, ettei nainen ollut viestinyt, että hän olisi halunnut lopettaa.

Puolustus vetosi myös siihen, että nainen oli ollut hänen asunnollaan yön yli ja pitkälle seuraavaan iltapäivään, ja kaksikko oli jatkanut yhteydenpitoa vielä tilanteen jälkeen. He olivat jopa tavanneet myöhemmin seksin merkeissä.

Suhde oli kuihtunut kasaan vasta kesällä 2020.

Nainen pelkäsi kuolemaa

Nainen puolestaan kertoi, että koki tilanteen hyvinkin ahdistavaksi ja pelottavaksi.

Hän oli ensin suostunut nippusitein sitomiseen, mutta leikin edetessä alkanut epäröidä.

Hänen mukaansa tilanteessa ei ollut ollut leikillisyyttä tai huumoria, vaan hän koki olevansa täysin väärässä paikassa ja pelkäsi jopa, että mies tappaisi hänet, kun tämä ryhtyi kuristamaan yllättäen.

Nainen kertoi sätkineensä ja tärisseensä ja nähneensä vain tähtiä. Naisesta tuntui, että hän menettää tajuntansa.

Nainen oli joidenkin yksittäisten tekojen kohdalla pyrkinyt kieltämään miestä, mutta hänestä tuntui, ettei hänen sanomisillaan ollut väliä. Nainen koki myös, ettei saanut mieheen kontaktia.

Tapahtuneen jälkeen nainen mietti asiaa kuukausia. Myöhemmin hän ymmärsi joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi.

Nainen oli yhteydessä tukipalveluun ja tuli kertomansa mukaan tietoiseksi siitä, että raiskaus voi olla muutakin kuin niin sanottu ”puskaraiskaus”, jossa tuntematon tekijä hyökkää päälle yllättäen.

Nainen puhui asiasta terapeutilleen ja teki rikosilmoituksen heinäkuussa 2020.

Oliko suostumusta?

Kun juttu tuotiin käräjäoikeuteen, oikeus joutui pohtimaan, oliko miehellä ollut tilanteessa naisen suostumusta. Oliko BDSM-seksiä harrastettu yhteisymmärryksessä?

Tapahtumat sinänsä olivat pitkälti riidattomia, ja myös täyttivät rikoksen tuntomerkit, ellei suostumusta ollut.

Oikeudessa miehen puolustus lähti siitä, että naisen olisi täytynyt sanoa tai muuten ilmaista, jos ei halunnut miehen tekemiä asioita.

Käräjäoikeus taas näki asian päinvastoin.

Oikeuden mukaan miehen olisi täytynyt nimenomaisesti varmistua siitä, että nainen oli mukana leikissä. Käytännössä juuri siksi, että kyse oli tavanomaista rajummasta seksistä.

Kaiken esitetyn näytön perusteella todettiin, että kaksikko oli kyllä ryhtynyt seksiin yksissä tuumin, ja nainen oli antanut suostumuksensa esimerkiksi sitomiseen.

Mies ei kuitenkaan ollut sen jälkeen varmistanut riittävällä tavalla sitä, että nainen haluaa asioita, joita mies tälle teki.

Mies tulkitsi hyminää

Käräjäoikeus kiinnitti tuomiossaan huomiota siihen, että aiemmin esitutkinnassa mies oli kertonut kysyneensä naisen suostumusta eri tekoihin, ja että nainen vastasi joihinkin kysymyksiin hymistelemällä.

Mies oli tulkinnut hymistelyn välillä kieltäväksi ja välillä myöntäväksi.

Käräjäoikeuden mukaan se ei ollut tarpeeksi, että mies oli kenties arvellut osaavansa tulkita naista ja tämän hyminää.

Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että kaksikon käymän viestinvaihdon perusteella nainen oli selvästi kokemattomampi BDSM-seksin suhteen. Nainen oli suhtautunut miehen lähettämiin viesteihin joko huumorilla tai varautuneesti.

Mies puolestaan oli omankin kertomuksensa mukaan kokenut. Hän oli jopa tuonut oikeuteen todistajiksi kaksi entistä seksikumppania, jotka kertoivat harrastaneensa miehen kanssa BSDM-seksiä turvallisesti.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt ymmärtää vastuunsa.

Käräjäoikeuden mukaan väliä ei ollut sillä, että nainen oli tehnyt rikosilmoituksen raiskauksesta vasta jonkin aikaa tapahtuneen jälkeen. Se on seksuaalirikosasioissa tyypillistä.

Oikeuden mukaan seksuaalirikoksen uhrilta ei myöskään voida olettaa minkäänlaista ”uhrikäyttäytymistä”, mikä selittää sitä, miksi nainen vietti miehen kanssa aikaa vielä tapahtuneen jälkeen.

Teko katsottiin raa'aksi

Miehen syyksi luettiin törkeä raiskaus.

Kovaan nimikkeeseen vaikutti etenkin se, että mies oli kuristanut naista – ja ainakin kahdella kerralla niin kovaa, että nainen oli ollut lähellä tajunnan menettämistä.

Tunteja jatkuneeseen tekoon liittyi myös suojaamaton yhdyntä, väkivaltaa ja kivun aiheuttamista. Teko katsottiin erityisen raa’aksi.

Mies tuomittiin törkeästä raiskauksesta 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Sana sanaa vastaan – millaisia ovat seksuaalirikosten oikeuskäsittelyt? 9:32
Sana sanaa vastaan – millaisia ovat seksuaalirikosten oikeuskäsittelyt? Haastattelussa Asianajajaliiton rikosoikeusryhmän jäsen Minna Pilviö ja MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén.

Lue myös:

    Uusimmat