Mainos

Timanttiliigassa tänään suomalainen valopilkku ja odotukset 23 vuotta vanhan ME:n rikkomisesta – "On niin kova porukka"

2:00
Videolla kuvaa edellisestä Timanttiliigan osakilpailusta.

Yleisurheilun Timanttiliigassa nähdään tänään todella kovatasoinen kilpailu Monacossa. C Moren yleisurheiluselostaja Antero Mertaranta odottelee iloista suomalaistulosta ja takaraivossa kutkuttaa myös ajatus maailmanennätyksestä.

MAINOS

Koko Timanttiliiga-kausi C Morella!

Timanttiliigan Monacon osakilpailu C More Sport 1 -kanavalla sekä cmore.fi -suoratoistopalvelussa perjantaina 12.7. kello 21.00 alkaen.

Kaikki suorat lähetykset C Moren kanavilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Monacon kilpailu on usein kauttaaltaan kovatasoinen, niin todennäköisesti tänäänkin. Alla Mertarannan pointit ja ennakko-odotukset kuumimmista lajeista.

Naisten maili

Nyt on aidosti sellainen laji, jossa lähdetään hakemaan maailmanennätystä. Genzebe Dibaba, Sifan Hassan, Gudaf Tsegay ja Beatrice Chepkoech ovat niin kova porukka juoksemaan naisten mailia – jota harvoin juostaan – että nyt ME on täysin mahdollinen. Maailmanennätys on Svetlana Masterkovan nimissä vuodelta 1996 ja se on niin kova aika 4.12,56, että jos siihen päästään, se on kova juttu. 

Tässä on pieni historiallinen näkökulma, että naisten 1 500 metrin (Dibaba) ja 3000 metrin esteiden (Chepkoech) maailmanennätykset on juostu Monacossa, ja molemmat juoksijat ovat tänään juoksussa mukana.

Naisten 200 metriä

Monacossa alitetaan ensimmäisen kerran 22 sekuntia tällä kaudella, ja sen alittaa todennäköisesti ainakin kaksi naista: Shaunae Miller-Uibo ja Elaine Thompson – mahdollisesti joku muukin. 22 sekunnista on tullut eräänlainen vedenjakaja naisten kakkosella, sitä ei ole tälläkään kaudella yksikään vielä juossut. Mille-Uibo juoksi Ostravassa 300 metrin ME:n, toki epävirallisen, mutta silti, ja on mennyt 400 metriä 49 sekunnin pintaan, eli hän on hurjassa kunnossa.

Elaine Thompson näytti Jamaikan mestaruuskilpailuissa sekä satasella että kahdella sadalla, että kuuma juoksu on tulossa.

Miesten seiväs

Miesten seipäässä on edellisten viiden vuoden aikana tehty järisyttävän kovia tuloksia: vähintään yksi mies on hypännyt kuusi metriä tai paremmin, edellisen kerran 2014 jäätiin alle kuuden metrin. Se on edelleen kova haamuraja, mutta samalla osoittaa, että miesten seipään taso on ollut mieletön monta vuotta.

Nyt jo kaksi miestä, Piotr Lisek ja Armand Duplantis, ovat sen selvittäneet ja jos Sam Kendricks on samassa vireessä kuin on koko kauden ollut, hän on seuraava, joka tällä kaudella selvittää sen kuusi metriä. Monacossa on yleensä loistavat olosuhteet, koska stadion on tuulilta varjossa ja siellä on yleensä lämmintä. Kun Duplantis ja Lisek ovat mukana, niin seiväs on ehdoton illan helmi. Ja sitten katsotaan miten "Professori" hyppää, Lausannessa Renaud Lavillenielle tuli jo reipas 30 senttiä parannusta kauden parhaaseen, joten mielenkiinnolla odotamme, nouseeko Lavillenie vielä loukkaantumisten jälkeen esimerkiksi 590-tasolle.

Miesten keihäs

Päivän suomalaisnimi on Toni Kuusela. Hyvä, että hän on päässyt ensi kertaa Timanttiliigaan. Tämä on se ainoa tapa, millä pääsee kansainväliseen ilmapiiriin käsiksi. Luzernissa tuli vaisu 77,65, ja niin kuin on paljon puhuttu, Tonilla on varmasti ominaisuudet 85 metrin heittoihin, mutta ominaisuudet eivät riitä, vaan se tulos pitää myös heittää. Siksi tervehdin ilolla, että hän lähtee Monacoon kilpailemaan, vaikka palautusta on vain muutama päivä.

Se opettaa, kun näet mitä kilpakumppanit tekevät, näet miten he verryttelevät ja valmistautuvat, joudut odottelemaan ja joudut nieleskelemään, kun joku heittää hirvittävän laakin – se on edelleen niin, että kun joku tekee hirveän tuloksen, osalla menee löysät housuun. Tämä on hienoa, että Toni on mukana.

Viron Magnus Kirt on ylivoimaisesti maailman varmin keihäänheittäjä, viiden parhaan heiton keskiarvo on pitkästi päälle 89 metriä. Sitten on kova haastajaryhmä, etunenässä Thomas Röhler ja Andreas Hofmann, joten keihäskisasta on tulossa kovatasoinen. Kisan kahdeksasta miehestä kuusi on heittänyt tällä kaudella yli 85 metriä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja