Tili tyhjillään? Nämä ohjeet tekevät säästämisestä helpompaa

Myönnetään – säästäminen ei ole yhtään niin hauskaa kuin huvituksiin tuhlaaminen. Pitkällä aikavälillä säästäminen kuitenkin kannattaa.

Wise Bread -sivusto kertoo, miten teet säästämisestä hauskempaa:

Aseta tavoitteita

Epäonnistut mitä todennäköisimmin, ellet aseta itsellesi tavoitteita, jotka motivoivat jatkamaan. Paras tapa on keksiä pieniä tavoitteita matkan varrelle. Lopussa seisoo suurin tavoite – ja kiitos.

Jos säästät esimerkiksi asuntoa varten, asunnon kokonaissumma on suuri tavoitteesi. Luo matkalle välietappeja, joihin mennessä sinulla pitää aina olla kasassa tietty summa rahaa.

Palkitse itsesi

Vaikka lopullinen tavoite muistuttaa sinua säästämisen tärkeydestä, voit tehdä välietapeista hauskempia palkitsemalla itsesi niiden kohdalla. Ehkä haluat hemmotella itseäsi herkkuaterialla tai uusilla kengillä.

Oli palkintosi mitä vain, varmista kuitenkin, ettei se kaada budjettiasi. Vähemmän on tässäkin tapauksessa enemmän.

Laskut muodostavat budjettisi

Vaikka sinulla ei olisikaan paperille rustattua kuukausibudjettia, kannattaa silti olla tietoinen siitä, miten paljon rahaa pakollisiin menoihin kuluu. Kun pakolliset menot on katettu, loppupalkka jaetaan säästöihin ja kulutukseen. Jos rahat eivät tunnu riittävän, on aika tehdä tarkempi budjetti.

Muokkaa sosiaaliset menot uusiksi

Sosiaaliseen elämään saa kulumaan suuria summia rahaa. Sen sijaan, että tapaisit ystäviäsi aina ravintolaillallisen tai baarikierroksen merkeissä, kutsu ystävät kotiisi nyyttärihengessä. Huomaat samalla, miten virkistävää voi olla tavata ystäviä poissa totutuista kuvioista.

Hanki säästökaveri

Perhe ja ystävät auttavat sinua saavuttamaan muita tavoitteitasi, mikseivät he siis auttaisi säästämisessäkin? Parasta on, jos hyvällä ystävälläsi on myös menossa säästöprojekti. Näin voitte molemmat tukea toisianne unelmienne tavoittelussa.

Vaikka ystäväsi ei olisikaan yhtä innokas säästäjä, hän voi silti olla korvaamaton apu niinä hetkinä, kun sinun tekisi mieli vinguttaa luottokorttia. Järjen ääni ei ole tällöin pahitteeksi.

Tienaa ekstraa

Säästäminen tarkoittaa usein joistain aktiviteeteista karsimista. Kun viikonloppuihisi jää ylimääräistä aikaa, voit tehdä säästämisestä vieläkin tehokkaampaa tienaamalla hieman ylimääräistä.

Sinun ei tarvitse ottaa vakituista viikonlopputyötä, mutta ota selvää mahdollisista projektiluontoisista töistä, joita voisit tehdä. Viikonloppu silloin, toinen tällöin: rahantuloa ei voi estää!

Karsi kuluista

Tilaatko vanhasta tottumuksesta lehtiä, joita et edes lue tai maksatko kallista jäsenmaksua kuntosaliin, jossa et käy? Käy laskupinosi ja luottokorttiveloituksesi läpi ja peruuta turhat tilaukset. Jäljelle jäävä raha menköön suoraan säästötilille.

Tee automaattinen siirto säästötilille

Näin poistat välikäden, eli itsesi. Kun palkastasi menee joka kuukausi tietty summa suoraan säästötilille, säästäminen automatisoituu, etkä tule edes ajatelleeksi rahasummaa, joka on poissa tuhlattavistasi. Toimii!

Lue myös:

    Uusimmat