Tilanpuute kuormittaa vankeja

Vankilassa työskentelevä Jari kohtaa kaltereiden takana usein tuttuja kasvoja.

Vaasan vankila on 64-paikkainen laitos. Välillä vankien määrä saattaa nousta yli sadan. Ylikuormituksen myötä vangit joutuvat jakamaan sellejä. Se lisää Jarin mukaan silminnähden tyytymättömyyttä.

− Sellikaverin saa mahdollisuuksien mukaan valita. Omien asioiden käsittely vaatii omaa rauhaa, ja sitä jaetussa sellissä ei ole, Jari pahoittelee.

Vankien lisääntyneeseen määrään vaikuttaa muun muassa se, että moni ajautuu vapauteen päästyään uudestaan rikoksen tielle.

− Usein vasta kova rikos herättää ihmisen näkemään tekojensa seuraukset. Pitää käydä tarpeeksi pohjalla noustakseen ylös.

− Suurimmasta osasta rikoksen uusijoista näkee, miten he ovat ajaneet itsensä siihen tilanteeseen. Päihdeongelmat ovat voineet alkaa jo 10-vuotiaana, ja siitä on kuljettu lastenkodin kautta rikoskierteeseen.

Päihdeongelmat ovat vankien keskuudessa yleisiä. Ennen kaltereiden takana istui enemmän puhtaita juoppoja. Nykyään ongelmia aiheuttavat lisääntyvissä määrin huumeet ja sekakäyttö. Myös niin sanottujen pelkääjävankien määrä on kasvanut.

− Emme me ole täällä vankien kanssa silti missään sodassa. Elo on varsin rauhanomaista, Jari vakuuttaa.

Kuva: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja