Tilanne kiristyy hirmumyrskyn tuhoalueella: UNICEF arvioi puhtaan veden riittävän 2-3 päiväksi Beiran satamakaupungissa – erityisesti pienet lapset hengenvaarassa

2:47
Uhriluku syklonin runtelemassa Afrikassa nousee

Tulvavesien peittämillä alueilla on pula ruoasta ja puhtaasta vedestä. Seuraavaksi pelätään tautien leviämistä likaisen veden mukana, tiedottaa UNICEF.

Kaakkois-Afrikan rannikolle iskenyt Idai-hirmumyrsky on aiheuttanut ennennäkemätöntä tuhoa Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa, mutta pahin voi vielä olla edessä.

– Kaikkialle levittyvät tulvavedet yhdistettynä ruoan ja puhtaan veden puutteeseen asettavat lapset hengenvaaraan, sanoo Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Kirsi Haru.

Lasten aliravitsemus on entuudestaan alueella yleistä, ja likaisen veden mukana leviävät ripulitaudit ovat etenkin pienille lapsille tappavia.

YK:n lastenjärjestö UNICEF arvioi puhtaan veden riittävän 2-3 päiväksi Beiran satamakaupungissa Mosambikissa. Kaupungissa asuu noin Helsingin asukasluvun verran ihmisiä eli noin puoli miljoonaa.

– Avulla on kiire, sillä tässä vaiheessa hätäaputyötä pelastetaan eniten ihmisiä, Haru sanoo.

Kuolleiden määrän pelätään nousevan

Katastrofissa on kuollut ainakin 300 ihmistä Mosambikissa ja Zimbabwessa, mutta lukujen odotetaan nousevan.

Mosambikin viranomaiset arvioivat, että 15 000 ihmistä odottaa vielä pelastusta tulvavesien saartamilta alueilta. Malawissa noin 80 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Yhteensä katastrofialueella asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä, heistä puolet on lapsia. Valtiot lukeutuvat maailman köyhimpiin.

Hirmumyrskyn ja tulvien aiheuttama tuho saattaa YK:n mukaan olla yksi pahimmista eteläisellä pallonpuoliskolla koskaan nähdyistä luonnonkatastrofeista.

UNICEF oli varautunut luonnononnettomuuksiin

UNICEFin maatoimistot olivat varautuneet luonnononnettomuuksiin, ja tämän vuoksi avustustyö pystyttiin aloittamaan heti. 

Juuri nyt perheille jaetaan puhdasta vettä, lääkkeitä ja sanitaatiotarvikkeita, kuten saippuaa. Lisäksi tuhoalueelle on toimitettu vessoja, ämpäreitä, vedenpuhdistuspakkauksia ja suola-sokeriseosta ripulin aiheuttaman nestehukan hoitamiseen. Lisää tarvikkeita on matkalla.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja