Tietokirjailija Markus Leikola vertaa Vladimir Putinia katutappelijaan, joka ”ymmärtää voittamisen ja häviämisen termit”

1:22
Markus Leikola ei usko Venäjän voittoon Ukrainassa

Suositun Jahti-tietovisan Besserwisserinäkin tunnettu tietokirjailija, vapaa toimittaja ja kolumnisti Markus Leikola on seurannut Ukrainan ja Venäjän suhteita jo 40 vuotta. Leikolan mukaan Venäjä ei voi enää voittaa sotaa Ukrainassa.

Markus Leikolan uusin 10. elokuuta julkaistu kirja Sodan ja rauhan kronikka (Aula & Co)  käsittelee Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa sen ensi hetkistä alkaen.

Kronologisesti etenevä kirja nivoo yhteen sotatoimet, diplomatian, kulttuurin, talouden ja viestinnän.

Leikolan arvion mukaan Venäjän voitonmahdollisuudet ovat Leikolan mukaan heikot useista syistä.

– Venäjän armeija ei ole sitä, mitä sen luultiin olevan ja Ukrainan armeija ei ole se, mitä sen luultiin olevan, Leikola summaa MTV:N Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Myös lännen yhtenäisyys ja Ukrainan puolustustahto ovat Leikolan mukaan syitä siihen, miksi Venäjä ei tule todennäköisesti voittamaan sotaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kannattaisi Leikolan mukaan vetäytyä tilanteesta siten, että kunnia säilyisi edes jollain tasolla.

– Putinilla on sellainen katutappelijan tausta ja hän ymmärtää voiton ja tappion termit erittäin hyvin. Jos jotakin ei voi voittaa, niin silloin paras mahdollinen tapa on edes tehdä se mitä tehtävissä on.

”Suuri pettymys”

Leikolan kirja alkaa pari päivää ennen Venäjän käynnistämää hyökkäystä 24. helmikuuta ja päättyy toukokuun puolivälin tienoille. Sodan tapahtumia ja taustoja käsitellään päivä päivältä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Itä-Euroopan raportoinnistaan valtion tiedonjulkistuspalkinnolla ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla palkittu Leikola teki ensimmäisen matkansa Moskovaan ja Kiovaan jo 40 vuotta sitten.

Intensiivinen sodan seuraaminen on vaikuttanut Leikolan mukaan hänen suhtautumiseensa Venäjään.

– Suuri pettymys. Harmittaa, että menevät sananmukaisesti ryssimään näin paljon ja perusteellisesti, Leikola toteaa.

15:32
Katso videolta koko Markus Leikolan haastattelu MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa 16. elokuuta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja