Tiesitkö? Traaginen menetys yhdistää J.K. Rowlingia ja Harry Potteria: "Kirjat ovat, mitä ovat, koska hän kuoli"

J.K. Rowlingin äidin menehtyminen vaikutti Harry Potter -kirjoihin.

Kirjailija J.K. Rowling sekä hänen luomansa Harry Potter -hahmo juhlivat hiljattain syntymäpäiviään. Harry Potter täytti 39 vuotta samana päivänä kuin 54 vuotta täyttänyt Rowling, 31. heinäkuuta. Newsweek-sivusto kokosi vähemmän tunnettuja faktoja Potterin maailmasta.

Syntymäpäivän lisäksi Potterilla ja hänen luojallaan on muutakin yhteistä. Kumpikin on menettänyt äitinsä. 

Rowlingin äiti menehtyi MS-taudin aiheuttamiin komplikaatioihin vain 45-vuotiaana vuonna 1990. Puoli vuotta aiemmin 25-vuotias Rowling oli alkanut kirjoittaa ensimmäistä Harry Potter -kirjaa.

– Jos äiti ei olisi kuollut, tuskin on liian vahvasti sanottu, ettei Harry Potteria olisi, Rowling kertoi Oprahin haastattelussa.

– Kirjat ovat, mitä ovat, koska hän kuoli. Rakastin häntä, ja hän kuoli, Rowling sanoi.

Harry Potterin otsassa on salamanmuotoinen arpi, jonka merkitys on herättänyt faneissa spekulaatioita. Arpi on jälki kirouksesta, jolla Potter yritettiin surmata vauvana. Fanit ovat pohtineet, voisiko arven muoto olla sama kuin Avada Kedavra -kirouksen langettamiseen käytettävä käsiliike.

Rowling on kuitenkin sanonut, ettei arven muodon taustalla piile salattua merkitystä. Hän valitsi salaman, koska se näytti hienolta, ja on myös todennut, ettei sankarilla voisi olla donitsin muotoista arpea.

Potterilla ja professori Severus Kalkaroksella on mutkikas suhde koko seitsemänosaisen kirjasarjan ajan. Kalkaros oli nuorena rakastanut Potterin äitiin ja inhosi syvästi hänen isäänsä. Tämän vuoksi Kalkaros suhtautuu avoimen vihamielisesti Potteriin, mutta suojelee tätä silti loppuun asti.

Kun Potter lopulta saa selville Kalkaroksen todellisen luonteen, hän alkaa pitää tätä rohkeimpana koskaan tuntemanaan miehenä ja nimeää jopa poikansa hänen mukaansa. Rowlingin mukaan Potter piti huolen siitä, että Kalkaroksen muotokuva ripustettiin muiden rehtorien tavoin Tylypahkan rehtorin huoneeseen.

Potterin rakkaan Hedwig-pöllön kuolema kirjasarjan viimeisessä osassa järkytti sekä sankaria itseään että lukuisia faneja. Rowlingin mukaan pöllön kuolema edusti viattomuuden ja turvan menetystä sekä lapsuuden loppua.

Maailmanlaajuisen supersuosion saavuttanut Harry Potter -kirjasarja ilmestyi vuosina 1997­–2007. Viime vuonna se saavutti huomattavan merkkipaalun, kun kirjojen myynti ylitti 500 miljoonaa kappaletta.

Lähde: Newsweek, Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja