Tiesitkö? Tässä kaupungissa on vielä voimassa kieltolaki – asukkailla baareja autotalleissaan

Yhdysvaltain Connecticutissa on jäljellä vielä yksi "kuiva kaupunki", jossa on voimassa kieltolaki.

Pieni, Yhdysvaltain Connecticutissa sijaitseva Bridgewaterin kaupunki harkitsee kieltolain kumoamista vuosikymmeniä kestäneen alkoholittomuuden jälkeen. Läntisen Connecticutin kukkuloilla, 1700 asukkaan kaupungissa joudutaan nyt vakavasti harkitsemaan alkoholin sallimista, sillä asukkaiden keski-ikä on noussut yli 50 vuoteen ja osavaltio uhkaa sulkea kaupungin ainoan koulun.

Kaupunginvaltuutettu Curtis Read ehdottaakin ratkaisuksi, että kaupungin ravintolat voisivat aloittaa alkoholitarjoilun

– Se voisi hieman elävöittää kaupunkia, Read toteaa.

Kaupungin asukkailla omia baareja autotalleissaan

Kieltolain kumoamisesta on muodostunut Bridgewaterin kuumin puheenaihe ja asiasta on päätetty järjestää suljettu kansanäänestys. Näin ollen kaupungin virkamiehien eikä asukkaiden tarvitse paljastaa naapureilleen mielipidettään arkaluontoisesta ja räjähdysherkästä aiheesta. Kansanäänestyksen tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty.

Kieltolaki päättyi Yhdysvalloissa virallisesti vuonna 1933, mutta joissakin osavaltioissa alkoholikieltoa päätettiin jatkaa. Connecticutin kaupungit luopuivat kiellosta vähitellen, mutta Bridgewater sinnittelee edelleenkin kuivana kaupunkina. Kaupungissa asuva Cynthia Bennet uskoo, että monet kaupunkilaiset äänestävät kieltolain purkua vastaan. Bennetin isoäiti oli mukana edistämässä kieltolain jatkumista Bridgewaterissa 1930-luvulla.

– Uskon, että ihmiset ovat muuttaneet Bridgewateriin juuri kieltolain vuoksi ja tämän takia lain pitäisi pysyä voimassa, 55-vuotias Bennet pohtii.

Kaupungin päättäjät haluaisivat avata Bridgetowniin ravintoloita, jotka saavat tarjoilla alkoholia. Osalla kaupungin asukkaista on omia baareja autotalleissaan, mutta kaupungissa ei toistaiseksi ole vielä yhtäkään ravintolaa.

Kieltolaki Suomessa 13 vuotta

Alkoholin kieltolaki päättyi Suomessa 82 vuotta sitten. Ensimmäiset Alkon myymälät saivat avata ovensa 5.4.1932 kello 10. Tätä ei saanut 13 vuoteen myydä juomia, jotka sisälsivät enemmän kuin kaksi tilavuusprosenttia alkoholia.

Kieltolaki kääntyi itseään vastaan niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin, jossa alkoholi oli pannassa vuosina 1920–1933. Yhdysvalloissa kieltolaki oli luomassa vahvaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa ei vastaava ilmiötä syntynyt, mutta alkoholin salakuljetus oli vilkasta ja muukin lainkuuliaisuus väheni.

Lähteet: Huffington Post, STT

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat