Tiesitkö tämän yrteistä?

Yrtti on kasvi, jota ei käytetä varsinaiseksi ravinnoksi, vaan esimerkiksi mausteena tai jopa lääkkeenä. Yrttejä voi ostaa kaupasta tuoreena ja kuivattuna, mutta yrttejä voi myös poimia luonnosta tai kasvattaa kotona.

Ruokakäyttöön soveltuvat yrtit ovat terveyspommeja, joilla voi korostaa ruoan makua, lisätä huumaavaa tuoksua sekä jopa korvata osan suolasta. Tiesitkö myös tämän?

Luonnosta voi hakea maustetta ruokapöytään

Villiyrtit ovat nostaneet päätään ruoanlaiton trendikartalla ja innokkaimmat yrttien ystävät osaavatkin hakea yrttejä suoraan luonnosta. Luonnonyrtit ovat poimittavissa jo varhain keväällä ennen viljeltyjä kasveja. Tämä kannattaakin pitää mielessä, sillä kasvien keruuaika jää lyhyeksi. Yrtit ovat parhaillaan ennen kukintaa.

Luonnonyrteistä suosituin lienee nokkonen, joka maistuu niin keittona kuin muhennoksenakin. Salaatteihin sopivat vaikkapa maitohorsma, poimulehti, voikukka sekä mesimarjanlehti. Ethän kuitenkaan kerää yrttejä tienvierustoilta, missä ne voivat olla saastuneita.

Kaikki yrtit eivät sovellu nautittavaksi

Osa yrteistä on myrkyllisiä, joten ennen kuin lisäät ripauksen yrttejä pataasi, varmista, että kyseessä todella on syötävä mausteyrtti. Aloittelijan on turvallisinta lähteä liikkeelle kaupan yrttihyllyltä ja jättää villiyrtit sikseen, kunnes todella osaa tunnistaa ne.

Yrttejä käytetään paljon myös ihonhoidossa. Joillekin herkkähipiäisille tietyt yrtit voivat aiheuttaa allergisen kosketusreaktion, joten yrttejä kannattaa testata pienelle ihoalueelle ennen kuin levittää allergisoivan maskin koko kasvojen iholle.

Yrttejä lääkkeeksi?

Yrttejä on perinteisesti käytetty niin ihmisten kuin eläintenkin lääkinnässä. Kasvilääkintää kutsutaan fytoterapiaksi ja se luokitellaan uskomushoidoksi. Fytoterapia juontaa juurensa tuhansien vuosien päähän ja sen tarkoitus on saada kehon puolustusmekanismit toimimaan kasvien vaikuttavien ainesosien avulla.

Yrttejä käytetään erityisesti kiinalaisessa lääketieteessä ja esimerkiksi aromaterapian tai akupainannan lisänä. Niiden lääkinnällisessä käyttämisessä on sikäli perää, että myös monet synteettiset lääkkeet hyödyntävät kasvien ainesosia.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat