VIDEO: Luonnosta saa nyt paljon ilmaista ruokaa! Näitä kasveja voi hyödyntää keittiössä

shutterstock_182028098
Litulaukka on hieman tuntemattomampi villiyrtti. Shutterstock

Luonnossa villeinä kasvavia yrttejä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa jo siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä saa jokamiehenoikeuksien puitteissa poimia ilmaiseksi.

Uudenmaan Martat ry:n kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen vieraili Huomenta Suomi -ohjelmassa kertomassa vinkkinsä siihen, kuinka Suomen luonnossa villeinä kasvavia kasveja kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

– Sieltä löytyy esimerkiksi maitohorsmaa, jotai voi laitella ihan parsan tapaan keittämällä ja voinokareen kanssa syödä, Pikkarainen vinkkaa.

Kesän kynnyksellä luonnosta löytyy muun muassa vuohenputkea voikukkaa, siankärsämöä sekä hieman tuntemattomampaa villiyrttiä, litulaukkaa.

– Litulaukka ei ole kauhean yleinen, mutta siellä missä se kasvaa, niin kannattaa kokeilla salaatteihin. Siinä on tosi ihana valkosipulinen aromi. Antaa hyvän säväyksen salaatteihin, Pikkarainen toteaa.

Villiyrttien poiminnassa on tärkeää olla tarkkana, että kasvilajin tunnistaa sadan prosentin varmuudella. Muista kiinnittää huomiota myös kasvien poimintapaikkaan. Esimerkiksi vilkkaan tien vierusta ei välttämättä ole paras mahdollinen keräyspaikka, jos haluat lautasellesi puhtaita kasveja.

Katso videolta, kuinka villiyrteistä valmistuu herkullinen pestokastike!

Salaattia ja pestoa villivihanneksista 4:13

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.