Tiesitkö tämän? Paristojen päät teipattava ennen kierrätystä!

Huolimattomasti kierrätetyistä paristoista voi syttyä tulipalo. Paristolaatikoista on viime ja tänä vuonna alkanut tulipaloja, kun napojen oikosulku on kuumentanut paristot ja sytyttänyt lopulta keräyslaatikon tuleen. Oikosulku on helppo estää teippaamalla käytöstä poistetut paristot.

Käytöstä poistetussa paristossa voi olla jäljellä latausta, josta voi aiheutua oikosulku ja pariston kuumeneminen. Vaikka syttymisriski on pieni, seurauksena voi pahimmillaan olla suurpalo, muistuttavat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Recser Oy ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Palovaara on helppo estää ennalta, kun muistaa teipata käytöstä poistettujen paristojen virtanavat piiloon ennen palautusta. Peittämättömät navat saattavat aiheuttaa oikosulun, ja oikosulku aiheuttaa kuumenemista.

Teipillä suojatut paristot voi rauhallisin mielin varastoida kotona ja viedä isompana eränä liikkeessä odottavaan keräyslaatikkoon.

Käytettyjä paristoja ja akkuja otetaan vastaan kaikissa niitä myyvissä liikkeissä.

Paristojen keräys pienentää ympäristökuormaa

Kaikissa paristoissa on ympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita. Asianmukainen keräys ja käsittely pienentävät ympäristökuormitusta ja mahdollistavat raaka-aineiden uudelleenkäytön.

Kodeissa on monia laitteita, jotka toimivat paristoilla tai paristojen kaltaisilla akuilla. Joissakin laitteissa, kuten kelloissa, paristot kestävät useita vuosia. Leluissa pariston käyttöikä voi olla vain muutamia päiviä. Joihinkin laitteisiin neuvotaan vaihtamaan paristot määrävälein, esimerkiksi kerran vuodessa.

Lähde: Tukes

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat