Tiesitkö tämän Mauritiuksesta?

Valkoiset hiekkarannat, pilvetön taivas, hymyilevät ihmiset… Mauritius on toki tätä, mutta myös paljon muuta. Maan kunniakonsuli Poppe Taucher listasi mielenkiintoisia yksityiskohtia paratiisisaareen liittyen.

Lipun symboliikka

Mauritiuksen lipussa on punaiset, siniset, keltaiset ja vihreät poikkiraidat. Kaikilla väreillä on symbolinen merkitys.

Punainen ei edusta vallankumousta, koska sellaista Mauritiuksella ei ole koskaan ollut. Väri kuvaa kaunista flaming tree -lehtipuuta (liekehtivä puu), jonka lehdet muuttuvat punaisiksi. Sininen edustaa Intian valtamerta, vihreä värikästä luontoa ja keltainen valoa ja aurinkoa sekä ennen kaikkea kirkasta tulevaisuutta, kuten paikalliset itse sanovat.

Ystävälliset paikalliset

Kommunikointi paikallisten kanssa on kaiken kokemuksen väärti. Mauritiuslaiset ovat ystävällisiä, uteliaita ja aina iloisia. Rannalla onkivat kaverit tulevat juttelemaan turistille spontaanisti.

Yksi paikallisten mentaliteetti-ilmaisu, joka on painettu jopa postikortteihin, on "no problems in Mauritius" (ei ongelmia Mauritiuksella). Rennot mauritiuslaiset eivät ota turhia paineita.

Hyvinvointi

Yhteiskunnallisesti Mauritius on Afrikan maaksi poikkeuksellinen. Maassa on vallinnut koko itsenäisyyden toimiva monipuoluedemokratia. Hyvinvointi on verrattain pitkälle kehittynyttä. Työttömyyttä maassa ei ole juuri lainkaan.

Mauritius on moneen muuhun maahan verrattuna edullinen paikka asua ja elää. Esimerkiksi firmasta voi nostaa kaikki voitot verotta ulos. Veroparatiisi Mauritius ei silti ole; sinne ei kätketä rahoja.

Rikollisuus ei kuulu mauritiuslaiseen mentaliteettiin ja kulttuuriin. Turisti voi liikkua saarella vapaasti vailla huolta.

Maan historia

Mauritius on alun perin tulivuori, joka nousi yli 10 000 vuotta sitten merestä. Saari on melko tasainen; korkein vuori on hieman yli 800 metriä korkea. Maaperä on tulivuoritaustasta johtuen punaruskeanmusta. Tämän vuoksi Mauritiuksen kasvillisuus on erittäin rikasta.

Mauritius oli arabien asuttama jo 800-luvulta lähtien. Eurooppalaisista maan löysivät ensimmäisinä portugalilaiset 1500-luvulla. Perään tulivat hollantilaiset, ranskalaiset ja englantilaiset. Mauritius itsenäistyi vuonna 1968, ja vuonna 1992 siitä tuli tasavalta.

Suojassa tsunamilta

Mauritiusta ympäröi kauttaaltaan 500 kilometriä pitkä koralliriutta, jossa on vain muutamia aukkoja. Ylhäältä katsottuna riutta on kuin valkoinen helminauha.

Riutan sisäpuolella meren syvyys on vain kolme metriä. Heti ulkopuolella syvyys tippuu 600−700 metriin. Tämän vuoksi merivirrat eivät voi saada Mauritiuksella aikaan tsunamia. Saarivaltio on tämän suhteen hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi Malediiveihin ja Seychelleihin.

Sääilmiöiden suhteen on kuitenkin hyvä tietää yksi asia: Mauritiuksella tulee yleensä alkuvuodesta yksi tai kaksi cycloonia. Silloin sataa vettä kaatamalla ja tuulen voimakkuus voi olla 180 kilometriä tunnissa. Paikallisille sade tulee tarpeeseen.

Saarivaltion eläimet

Mauritiuksella ei ole käärmeitä tai hyttysiä. Sen sijaan saarella asuu muutama lintu, joita ei löydy muualta maailmasta, kuten vaaleanpunainen pulu, pink pigeon. Paikallisessa lintupuistossa on näytillä yli 5 000 lintulajia.

Vuoristossa elää apinoita, jotka nauttivat pyhän eläimen statuksesta. Mungo on harvinainen, minkin näköinen eläin. Se syö ainoastaan katkarapuja, joita se saalistaa rannasta.

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja