Tiesitkö? Tämä yrtti tehostaa aineenvaihduntaa ja antaa lisää energiaa

Helsingin yliopiston farmasian asiantuntijan mukaan kaamosväsymykseen voi löytyä apu ruokavaliosta ja luonnonyrteistä.

Ihminen on päiväeläin, joka on hereillä valoisaan aikaan, ja jonka elimistö tarvitsee valoa toimiakseen parhaimmillaan. Ei siis ole ihme, jos talvella väsyttää. Toinen syy väsymykseen saattaa löytyä ruokavaliosta, sillä tuoreita kasviksia ei enää löydy samalla tavalla kuin kesällä. Voiko talvella kiusaavasta väsymyksestä päästä eroon vai pitääkö vain rauhassa odotella kevättä?

– Kevätkin tulee kyllä aikanaan. Mutta valon määrää voi lisätä esimerkiksi kirkasvalolampulla, ja muutenkin olisi hyvä olla ulkona ja liikkeellä valoisaan aikaan. Ja ruokavalioon on hyvä lisätä mahdollisimman paljon kasviksia, neuvoo dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

Gingseng helpottaa stressiä ja parantaa aineenvaihdyntaa

Etenkin superruoasta ja luonnon omista lääkkeistä innostuneet hakevat lisäenergiaa perinteisestä kiinalaisesta rohtokasvista, ginsengistä. Alun perin pitkän iän rohtona pidettyä ginsengiä on tutkittu myös länsimaissa, ja se on määritelty adaptogeeniksi, joka auttaa elimistöä sopeutumaan vaikeisiin olosuhteisiin, esimerkiksi stressiin.

– Ginseng muun muassa tehostaa immuunivastetta, laskee verenpainetta, parantaa aineenvaihduntaa ja keskittymistä, poistaa jännitystä ja etenkin lisää energiaa. Ginsengin vaikutukset ovat nimenomaan normalisoivia eli se palauttaa esimerkiksi ylijännittyneisyyden tai alavireisyyden takaisin normaalille tasolle, Holm kertoo.

Ginseng on yksi maailman tutkituimmista kasveista. Sen juuressa on runsaasti erilaisia ainesosia, joiden toimivat tehokkaasti etenkin yhdessä. Aktiivisten ainesosien lisäksi ginsengin juuri sisältää myös muun muassa B- ja E-vitamiinia sekä useita hivenaineita.

Älä unohda vitamiineja

Ginsengistä käytetään rohdostarkoituksessa vain paksu, mukulamainen juuri. Juuri pilkotaan pieneksi, uutetaan ja käsitellään niin, että lopputuloksena on muun muassa tabletteja, kapseleita ja nesteitä.

– Ginsengiä on perinteisesti käytetty pitkän iän rohtona, joten siitä on tullut ikään kuin aikuisten ihmisten yrtti. Myös vanhukset voivat saada siitä lisäenergiaa, dosentti Yvonne Holm sanoo.

Jos lisäenergiaa saadaan ginsengistä, jäävätkö monen suosimat vitamiinilisät sitten tarpeettomiksi?

– Ginseng ei missään tapauksessa korvaa vitamiineja, sillä se sisältää aivan omanlaisiaan aineita. Molempia tarvitaan. Suositeltavaa olisi, että vitamiineja saataisiin ruoasta, sillä siinä tulee mukana muitakin hyviä aineita, jotka edesauttavat vitamiinien ja mineraalien toimintaa elimistössä.

Etenkin Kiinassa ja Koreassa ginsengiä käytetään terveyden parantamiseksi sekä kestävyyden ja energian saamiseksi. Siitä valmistetaan muun muassa teetä, hammastahnaa, saippuaa, tabletteja ja liuoksia. Myös Suomessa ginsengiä on saatavilla muun muassa teenä, tabletteina sekä yhdistettynä vitamiinivalmisteisiin.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja