Haluatko välttää flunssan? Syö näitä ruokia

Vitamiinipitoinen ruokavalio on omiaan ehkäisemään flunssaa.

Vastustuskyvystä huolehtiminen on koko vuoden projekti, jonka sato kerätään nyt. Voit silti parantaa vielä asemiasi huolehtimalla vitamiinipitoisesta ruokavaliosta. 

Harvardin julkaiseman tutkimuksen mukaan flunssaa välttelevän kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti A-, B6-, C- ja E-vitamiinien sekä sinkin, seleenin ja raudan saantiin. Kun syöt terveellisesti, värikkäästi ja monipuolisesti, vitamiinien ja suoja-aineiden saanti on riittävää. 

Ruokavalion lisäksi Harvardin tutkijat kehottavat pitämään huolta elintavoista ylipäätään – tupakoimattomuus, liikunnan harrastaminen, riittävä uni, painonhallinta, verenpaineen seuraaminen ja alkoholin käyttö kohtuudella näkyvät kaikki vastustuskyvyssä, mikä auttaa selviytymään helpommalla flunssakaudesta. 

Mikäli haluat parantaa asemiasi pöpöjä vastaan, lastaa lautasellesi esimerkiksi näitä ruokia. 

Värikkäät kasvikset

Jos mielit saada monipuolisesti vitamiineja ja hivenaineita, valitse heviosaston valikoimasta erityisesti voimakkaan värisiä ja eri värisiä kasviksia. 

Hyvä nyrkkisääntö on syödä viittä väriä päivässä. Kasvikset kannattaa myös nauttia raakana, sillä kypsentäminen vähentää niiden vitamiinipitoisuuksia. 

Lämmin porkkana-kikhernesalaatti 1:30

Kaali

Kaali on paitsi edullinen ja laihduttajan mieleen, se on myös todella terveellinen erityisesti raakana syötynä. Kaali sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä muun muassa polyfenoleja, jotka auttavat huolehtimaan verisuonista. 

Marjat

Tiesitkö, että mukillisessa hillaa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin ämpärillisessä appelsiineja?

Erityisesti herukat, ruusunmarjat ja hillat sisältävät paljon C-vitamiinia, minkä lisäksi marjat sisältävät muun muassa sinkkiä, rautaa ja magnesiumia. Niitä kannattaa lisätä reippaasti puuron päälle tai murskata vaikkapa smoothien joukkoon. 

Chili

Chili on tulista, minkä vuoksi se helpottaa jo alkanutta flunssaa irrottamalla limaa. Lisäksi siinä on runsaasti C-vitamiinia. 

Hunaja

Hunaja on luonnon oma yskänlääke, sillä se irrottaa limaa ja auttaa poistamaan tulehduksia. Valitse juoksevan hunajan sijaan paksua, kokkareista hunajaa ja nauti sellaisenaan tai liota lämpimään veteen. 

Inkivääri

Inkivääri helpottaa kipua ja poistaa tulehdusta, minkä lisäksi se auttaa myös irrottamaan limaa. Inkivääriä on pitkään hyödynnetty kansanlääkinnässä sen moninaisten vaikutusten vuoksi – sen uskotaan muun muassa helpottavan nivelreumaa, viilentävän ihoa ja edistävän ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. 

Osittainen lähde: Harvard University

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!