Tiesitkö? Näitä ruokia syömällä voit välttää flunssan

Flunssa voi iskeä keneen vaan, jos immuunijärjestelmän suojaus ei ole kohdillaan. Valmistaudu flunssakauteen ja tyrmää pöpöt, joihin voit törmätä niin töissä, ostoksilla kuin julkisissa kulkuneuvoissakin.

Flunssaa voit yrittää ehkäistä monella tapaa. Pese käsiä huolellisesti, syö vitamiinilisäsi ja nuku tarpeeksi. Lisää myös seuraavat viisi asiaa syksyn ruokavalioosi.

Kanakeitto

Olet varmaan nähnyt, miten televisiossa flunssaisille ihmisille tuodaan kanakeittoa. Erään tutkimuksen tulokset paljastivat, ettei idea suinkaan ole aivan tuulesta temmattu. Tutkimuksessa todettiin, että kuuma kanakeitto sai nenän paremmin vuotamaan kuin kylmä tai kuuma vesi. Tämä on hyvä asia, sillä nenän eritteet auttavat hävittämään kehosta tauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit.

Kuten mikä tahansa muukin kuuma neste, keitto auttaa kehoa pysymään nesteytettynä ja nostaa hengitysteiden lämpötilaa. Nämä asiat myös auttavat eritteiden irtoamista.

Jogurtti

Esimerkiksi jogurtista löytyvien probioottien nauttiminen säännöllisesti saattaa auttaa immuuni- ja ruoansulatusjärjestelmiä toimimaan paremmin. Etsi ruokakaupasta tuotteita, joiden kerrotaan sisältävän eläviä bakteereja.

Vihreä tee

Polyfenolien uskotaan tekevän vihreästä teestä immuunijärjestelmää vahvistavan. Erään laboratoriotutkimuksen mukaan eräs vihreän teen sisältämä polyfenolityyppi saattaa tappaa viruksia. Maksimoidaksesi hyödyt ja minimoidaksesi kitkeryyden käytä hieman kiehumispisteen alla olevaa vettä ja hauduta teetä korkeintaan minuutti tai kaksi. Kitkeryyden voi hävittää myös sitruunalla ja hunajalla.

Älä kuitenkaan lisää teehesi maitoa, koska proteiinit sitovat polyfenolit tehden niistä tehottomia.

D-vitamiini

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapset, jotka ottivat päivittäin D-vitamiinilisän, sairastuivat flunssaan 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, jotka ottivat lumepillerin.

Laboratoriotutkimukset viittaavat myös siihen, että D-vitamiini saattaa auttaa immuunisoluja tunnistamaan ja tuhoamaan bakteerit ja virukset, jotka sairastuttavat.

D-vitamiinia voit saada myös esimerkiksi lohesta.

Liukenevat kuidut

Brain, Behavior and Immunity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiiret, jotka söivät liukenevaa kuitua kuuden viikon ajan, selvisivät bakteeritartunnasta puolet lyhyemmässä ajassa kuin hiiret, jotka söivät myös muunlaisia kuituja.

Muun muassa sitrushedelmistä, omenoista, porkkanoista, pavuista ja kaurasta saatavat liukenevat kuidut auttavat taistelemaan tulehduksia vastaan.

Liukenemattomat kuidut, joita löytyy muun muassa vehnästä, täysjyvästä, pähkinöistä ja vihreistä lehtivihanneksista, ovat myös tärkeitä terveydelle, mutta niillä ei tunnu olevan samanlaisia vaikutuksia vaikutuksia immuunijärjestelmälle.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja