Tiesitkö: Näin paljon vain yksi savuke vaikuttaa kehoosi!

Yhden savukkeen polttamiseen menee aikaa keskimäärin noin viisi minuuttia, ja henkosia yhdestä tupakasta otetaan noin kymmenen kappaletta. Tämä viisiminuuttinen aiheuttaa enemmän tuhoa elimistöösi kuin luulitkaan.

Viisi minuuttia voi kuulostaa lyhyeltä ajalta, mutta jo tuona aikana vedät elimistöösi 4000 tuhoa aiheuttavaa kemikaalia. Alle on listattu aikajärjestyksessä vaikutukset, joita tupakan polttaminen saa elimistössäsi aikaan.

Kun poltat tupakan

Kun imaiset ensimmäisen henkosen, savu kulkeutuu suusi läpi jättäen aivan ohuen ruskean kerroksen hampaidesi päälle. Myrkkykaasut, kuten formaldehydi ja ammoniakki, saavat immuunijärjestelmäsi hälytystilaan aiheuttaen tulehdusta pitkin kroppaa.

Nikotiini myös kulkeutuu kehoon aivan pienessä hetkessä ja pääsee verenkiertoon keuhkojen ohuiden kapillaarisuonten välityksellä. Tupakansavu myös hidastaa henkitorvessa olevien pienten "ripsien" toimintaa. Näilläkin on tärkeä tehtävä, sillä ne suojelevat hengityselimiä bakteereilta.

Kehosi saattaa myös alkaa täristä, sillä nikotiini vapauttaa myös adrenaliinia. Tämän seurauksena sydän ei pysty rentoutumaan, ja saat todennäköisemmin sydänkohtauksen. Myös verenkiertoon tuleva hiilimonoksidi rajoittaa elimistön kykyä kuljettaa happea. Verenkierron kautta nikotiini päätyy lopulta myös aivoihin, jossa harmosolut ikään kuin "löysääntyvät" ja vapauttavat kehoon hyvää oloa aiheuttavaa dopamiinia.

Tupakan polton jälkeen

Kun tumppaat, aivojen dopamiinitasot palautuvat pian normaaleiksi – ja kehon tekisi jo mieli saada uusi annos hyvänolonaiheuttajaa. Ja vaikka savuke ei enää huulillasi käryäisikään, sen levittämät myrkyt eivät elimistöstä hevillä poistu.

Jos annat jatkuvasti periksi mielihalullesi, aivosi jäävät tunteeseen koukkuun. Pahasta tupakkakoukusta irtipääseminen voi olla todella raastavaa ja hankalaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja