Tiesitkö: Näin kesän kasvaneet yrtit säilyvät yli talven

Yrttiasiantuntija Tuovi Mutanen vastaa Yrttikeittiössä lukijoiden kysymyksiin. Tällä kertaa pohdimme, miten ulkona kesän kukoistaneet ruukkuyrtit jatkavat elämäänsä syksyn tullen.

Miten saa ulkona kesän kukoistaneet ruukkuyrtit jatkamaan elämäänsä syksyn tullen keittiössä?

Tuovin vastaus:

Yksivuotisten lajien elämä on yhden kasvukauden mittainen, mutta monivuotisista yrteistä voi saada monivuotisen ystävän. Suomenkin talvessa kestävästi talvehtivat esimerkiksi rakuuna, mäkimeirami ja monet mintut, ja parhaiten niiden talvetus onnistuukin irrottamalla juuripaakku ruukusta ja istuttamalla se maahan.

Kun ulos istuttaminen ei ole mahdollista, voi monivuotisia yrttejä kokeilla viedä talven yli sisätiloissa. Ulkoa sisälle tuotaessa kasvuolosuhteet muuttuvat radikaalisti, ja moni kasvi myös reagoi tähän stressiin voimakkaasti. Useimmat yrteistä talvehtivat parhaiten, mikäli niille on tarjota valoisa ja viileähkö tila, sillä asuintiloissa valon ja lämmön suhde on yrttien kannalta hieman epäsuhdassa. Mikäli ruukkuyrtti on hyvässä kunnossa ja keittiön ikkuna valoisa, kannattaa rakas yrttiruukku kuitenkin ilman muuta siirtää syksyllä keittiön iloksi. Valon vähetessä uutta kasvua muodostuu niukasti, joten myös sadonkorjuu on syytä rajoittaa minimiin. Lepoajan kastelussa on varottava sekä liikakastelua että täydellistä kuivahtamista.

Vaikka olosuhteet eivät olisikaan kaikin puolin ihanteelliset, voi hyväkuntoinen ruukkuyrtti talvehtia hyvinkin ongelmitta keittiössä. Mikäli on mahdollista antaa lisävaloa, voi kasvukin jatkua, jolloin sekä kastelu että leikkaaminen voi olla reippaampaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja