Tiesitkö? MS-tauti lyhentää elinikää keskimäärin seitsemän vuotta

MS-tautia sairastavat menehtyvät keskimäärin seitsemän vuotta nuorempina kuin muu väestö, tuore norjalaistutkimus osoittaa. Tulokset viittaavat kuitenkin myös siihen, että tilanne on vuosien varrella parantunut. Norjalaisten tulokset perustuvat 1 400 MS-tautiin vuosina 1953–2012 sairastuneen rekisteritietoihin.

Rekisterien perusteella MS-potilaiden eliniänodote oli keskimäärin 75 vuotta, kun norjalaisväestössä se on keskimäärin 82. Aaltomaisesti etenevää MS-tautia sairastavat elivät pitempään kuin harvinaisempaa, ensisijaisesti etenevää tautimuotoa sairastavat. Yli puolet kuolemista liittyi suoraan MS-tautiin.

Kun tutkijat huomioivat analyysissaan potilaiden sairastumisajankohdan, kuolleisuusvaikutukset havaittiin suurimmiksi 1950–1970-luvuilla sairastuneilla. Ilmiö kuitenkin heikkeni vähitellen ja vuoden 1997 jälkeen sairastuneiden kuolleisuus oli jo samalla tasolla kuin muun väestön. Sama kehitys havaittiin myös samassa lehdessä julkaistussa tanskalaistutkimuksessa, jossa niin ikään hyödynnettiin rekisteritietoja.

Tulokset viittaavat siihen, että MS-tautiin liittyvä lisäkuolleisuus ei välttämättä koske lähivuosina sairastuneita, mutta havaintoa kannattaa tulkita varoen potilasryhmän nuoruuden vuoksi. Todellinen kuva heidän tilanteestaan saadaan vasta pitemmässä seurannassa.

Tutkimukset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat