Tiesitkö, miksi kenno on megapikseleitä tärkeämpi asia puhelimen kamerassa?

Puhelinvalmistajat kilpailevat usein kameroiden pikselimäärillä. Megapikseleiden suuri määrä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita laadukasta kuvaa. 

Monessa teknologiaan liittyvässä asiassa pätee sanonta, mitä isompi, sen parempi. Matkapuhelinvalmistajat kilpailevat nykypäivänä niin näytön koolla kuin tallennustilallakin. Mutta kameroissa megapikseleiden määrä ei ole asia, joka ratkaisee.

Megapikselien määrä ei varsinaisesti liity kuvan laatuun, sillä monissa nykykameroissa on megapikseleitä enemmän kuin tarpeeksi. Hyvää kuvanlaatua kaipaavan kannattaa kiinnittää huomiota pikseleiden määrän sijaan puhelimen kamerassa käytettävään kennoon.

Suuri kenno saa kerättyä mahdollisimman paljon valoa, jolloin kuvista saadaan mahdollisimman laadukkaita. 

Megapikselit voivat synnyttää värivirheitä

Mutta mitä megapikselit sitten kertovat?

Megapikseli tarkoittaa miljoonaa pikseliä. Mitä enemmän pikseleitä pakataan puhelimen pieneen kennoon, sitä pienempiä niiden on oltava. Ja mitä pienempiä ne ovat, se heikommin ne havaitsevat valoa, kirkkautta ja värejä.

Pikseleiden suuri määrä synnyttää kuvaan siis helposti epäterävyyttä ja jopa värivirheitä. Megapikselien suuri määrä on siis usein hyödytön, ja joskus jopa haitallinen kuvanlaadulle.

Milloin megapikselit ovat hyödyksi?

Jos kameralla otettuja kuvia käyttää pääasiassa netissä, ovat suuret megapikselit hyödyttömiä. Sen sijaan tulostamisessa megapikseleita tarvitaan enemmän.

Tavallisen valokuvan tulostamiseenkin riittää 2,1 megapikseliä, joten uusien puhelinten suurista pikselimääristä ei ole tässäkään tilanteessa hyötyä.

18 megapikseliä tarvitaan esimerkiksi silloin, jos halutaan tulostaa 29x36 kokoisia kuvia. Harva meistä kuitenkaan käyttää puhelintaan tähän tarkoitukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja