Tiesitkö? Liian pienessä ruukussa kukat kuihtuvat

Kevätistutuksia tehdessä on syytä muistella, miten kukille oikein valitaan oikeankokoinen ruukku.

Isoja ja jykeviä kukkaruukkuja näkee pihoilla ja terasseilla yhä enemmän. Puutarhaliikkeissäkin valikoimat ovat kasvaneet ja malleja löytyy moneen tyyliin.

Isojen ruukkujen hyödyt huomaa parhaiten kesän kuumimpina päivinä. Sääntö on, että mitä enemmän multaa kukalla on, sitä harvemmin kukkaa tarvitsee kastella. Paahteisena päivänä liian pienessä ruukussa asustavat kukat ovat vaarassa kuihtua.

Pienellä parvekkeella ruukutkin voivat olla pieniä, mutta silloin kannattaa valita myös pieniä kukkia. Isolla terassilla pienet ruukut jäävät puolestaan huomiotta.

– Yleinen virhe on, että pelargoniat laitetaan kuihtumaan pikkuruukkuihin, kertoo maisemasuunnittelija Eva Wuite Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla.

Kukat tarvitsevat lajista riippuen erikokoisia ruukkuja. Istutuksia tehdessä tulee myös huomioida, että useampi kukka samassa ruukussa tarvitsevat myös isomman ruukun. Jos siis innostut tänä vuonna istuttamaan sommitelmia, hanki tarpeeksi suuria ruukkuja.

Terassipöydälle voi puolestaan valita matalan, mutta ison ruukun. Myös leikkokukat sopivat terassille maljakkoon kauniisti.

Lähde: Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla luennoineet ViihtyisäPiha Oy:n asiantuntijat maisemasuunnittelija Eva Wuite ja puutarhuri Mia Oksanen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja