Tiesitkö: Kultakorusi todennäköisesti kierrätettyjä

Kulta on arvokas jalometalli ja sen kierrättäminen on tyypillistä Suomessa. Kalevala Korun tuotantojohtaja Terja Pelkosen mukaan se on enemminkin "sääntö kuin poikkeus".

Kotimainen koruvalmistaja Kalevala Koru on valinnut korujensa raaka-aineeksi kierrätetyn kullan. Raaka-aine on myös arvokasta, minkä vuoksi kierrättäminen on kannattavaa.

– Kierrätetyllä materiaalilla on ihan selkeä arvo ja tuntuu, että haastavina aikoina korostuu erityisesti, että halutaan ostaa jotain, mikä edustaa kestäviä ja laadukkaita arvoja, kertoo Kalevala Korun tuotantojohtaja Terja Pelkonen.

Pelkonen sanoo, että kullan toimittajan kanssa on sovittu pelkästään kierrätyskullan välittämisestä yritykselle. Kultaan erikoistuneita toimijoita on eri maissa ja nykyisin monelta löytyy mahdollisuus kierrätettyyn jalometalliin.

– Kierrätetyn kullan käyttäminen alkaa olla tällä alalla hyvin yleistä, se on enemminkin sääntö kuin poikkeus, sanoo Pelkonen.

Kulta kiertää talon sisällä

Pelkonen kertoo kullan olevan niin arvokasta, ettei yhtäkään hiukkasta haluta hukata. Sen vuoksi yritys kierrättää kullan myös talon sisällä.

– Korujen valmistuksen valuprosessissa syntyy kultaista valukanavistoa, jonka sulatamme, puhdistamme ja käytämme uudestaan.

Pelkonen sanoo, että jopa pöly kerätään talteen ja sieltä puhdistetaan talteen hopea ja kulta.

Jalometallia kierrätetään myös silloin, kun koru poistuu mallistosta. Poistettujen korujen materiaalia saatetaan hyödyntää uudestaan.

Pelkosen kokemuksen mukaan kuluttajat kysyvät melko harvoin korujen raaka-aineen alkuperästä. Harva edes tietää, että kaikki kultakorut on tehty kierrätetystä materiaalista.

– Kierrätetystä materiaalista valmistettuja koruja kysytään silloin tällöin, mutta kierrätettävyys ei ole vielä kovin laajalti tiedossa eikä ehkä suoranaisesti vaikuta kuluttajien ostopäätöksiin, Pelkonen miettii.

Mari Mäkinen, mari.makinen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat