Tiesitkö, että tämä yleinen ilmiö vaahteroissa kielii sairaudesta? "On jopa kehotettu tuhoamaan lehtiä polttamalla"

Vaahteran lehtiin ilmestyy syksyisin usein mustia, ikävännäköisiä laikkuja. Yleinen vaiva on nimeltään tervatäplätauti. Tauti ei ole puille vaaraksi, mutta se aiheuttaa kosmeettista haittaa.

Kyseessä on tutkija Heikki Nuortevan mukaan sienitauti, joka leviää vaahteran lehdestä toiseen itiöiden avulla. Nuorteva työskentelee Luonnonvarakeskuksessa metsätuhoihin erikoistuneena tutkijana. 

Kun vaahtera syksyllä karistaa sairaat lehdet maahan, mustapilkkuiset lehdet jäävät talvehtimaan lumen alle. Keväällä niihin alkaa kehittyä itiöitä, ja itiöiden mukana tauti leviää tuoreisiin lehtiin. Mustat täplät ilmestyvät lehtiin loppukesän ja syksyn aikana. 

Nuortevan mukaan vaivaa esiintyy lähes kaikkialla Suomessa, missä kasvaa vaahteroita. Yle kertoi aiemmin, että tautia on ollut tänä vuonna runsaasti ainakin Etelä-Karjalassa.  

Haravointi voi estää leviämisen

Tervatäplätauti aiheuttaa ainoastaan kosmeettista haittaa, sillä tauti ei ole vaarallinen. Nuortevan mukaan sieni rajoittuu lehtiin, eikä vahingoita esimerkiksi puun oksia tai runkoa. Vaiva ei myöskään leviä vaahteroista muihin puulajeihin. 

Nuorteva sanoo, että tauti on eurooppalaista perua ja levinnyt täältä muun muassa Yhdysvaltoihin. Amerikassa tautia on välillä yritetty hävittää kovillakin keinoilla. 

– Siellä on jopa kehotettu ihmisiä tuhoamaan lehtiä polttamalla tai hyvin kompostoimalla.

Nuortevan mukaan herkästi tuulen mukana leviävää tautia on vaikea torjua, mutta huolellisesta haravoinnista voi olla hyötyä. Jos onnistuu hävittämään sairaat lehdet pihapiiristä syksyllä eikä myöskään naapurin pihalla ole täpläisiä lehtiä, saa todennäköisesti nauttia seuraavana kesänä puhdaslehtisistä puista. 

Nuorteva vitsaileekin, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taannoinen haravointikommentti oli osin järkeenkäypä. Trump arveli noin vuosi sitten, että suomalaismetsien hyvä kunto johtuu haravoinnista.

– Tässä on vaahteran osalta pieni totuuden jyvä, Nuorteva sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat