Tiesitkö, että Porsche auttoi Lada Samaran kehityksessä? Myös muotoiluapua harkittiin

1:38

Porsche on vuosien varrella avustanut yhtä jos toistakin autonvalmistajaa. Jopa Ladasta voi löytää saksalaisvalmistajan kädenjäljen.

Pääkuvan video

AMG, RS, GTI... Tätä automallien eri lyhenteet tarkoittavat

Porsche ilmoitti hiljattain hankkineensa 10 prosenttia kroatialaisesta hypersähköautoja valmistavasta Rimacista. Valmistajien tavoitteena on kumppanuus, joka hyödyttää kumpaakin osapuolta heidän suunnitellessa tulevia sähköautojaan.

Ei siis ole kaukaa haettua, että esimerkiksi Porschen Taycan-sähköautossa ja Rimacin tulevissa malleissa voidaan nähdä ainakin jonkin verran yhteistä teknologiaa.

Rimac-yhteistyö ei suinkaan ole Porschen ensimmäinen kerta, kun se ojentaa auttavan kätensä muiden valmistajien suuntaan. Tässä Porschen projekteista viisi.

Audi RS2

Kenties kuuluisin Porschen kädenojennuksista on Audi RS2. Saksalaisvalmistajien yhteistyötä ei haluttu piilotella, vaan Audin RS-mallien aikakauden aloittaneessa autossa oli jopa Porscheista tutut vanteet. Jarrusatuloissakin komeili Porschen nimi. Jarrujen lisäksi Porsche avusti Audia RS2:n moottorin ja jousituksen kanssa.

Mercedes-Benz 500E

1990-luvulla Porschella ei mennyt erityisen hyvin. Taloudellista tilannettaan parantaakseen se ryhtyi avustamaan Mercedes-Benziä luotettavuudestaan, mutta ei erityisemmin jännittävyydestään tunnetun W124:n kanssa. Autosta haluttiin Porschen käsittelyssä todellinen vastus silloiselle BMW M5:lle, joten keulille istutettiin Mersun R129 SL:stä peräisin ollut 5,0-litrainen V8. Myös jousitukseen otettiin oppia SL:stä.

Renault Clio V6

Porschella oli näppinsä pelissä myös ranskalaisvalmistajan tehohirmun kanssa. Porsche avusti Renaultia auton toisen sukupolven V6-moottorin kanssa.

Lada Samara

Uskokaa tai älkää, mutta Samaran omistajat voivat kehuskella sillä, että Porsche on ollut kehittämässä sen moottoria. Porschen oli tarkoitus vastata myös toisen Lada-mallin jousituksesta, sisustuksesta ja jopa korin muotoilusta, mutta nämä suunnitelmat peruttiin syystä tai toisesta.

Seat Ibiza

Ensimmäisen sukupolven Seat Ibiza oli niin ikään hieman vaatimattomamman luokan avustuskohde Porschelle. Jälleen kerran saksalaiset tarjosivat osaamistaan moottorin kehitystyöhön. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja