Tiesitkö, myös aikuinen koira täytyy rokottaa?

Lemmikkieläimen omistajan tulisi muistaa hoitaa lemmikkinsä terveyttä myös pentuajan jälkeen. Säännölliset tehosterokotukset suojaavat sekä omaa että muiden lemmikkieläimiä tartuntataudeilta.

Pentuajan rokotukset ja madotukset hoidetaan yleensä kasvattajan toimesta. Mutta kun lemmikki luovutetaan perheeseen, vastuu siirtyy omistajalle ja rokotusrutiinit voivat unohtuvat. Koirat ja kissat tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huolenpitoa, jotta niiden perusterveys säilyisi.

Sekä kissa että koira tulee madottaa noin viikkoa ennen rokotusta.

Koira

Suomessa koirat rokotetaan rabiesta, penikkatautia, parvovirusripulia, tarttuvaa maksatulehdusta sekä mahdollista kennelyskää vastaan.

Aikuinen koira tulisi rokottaa säännöllisten penturokotusten jälkeen tehosterokotuksilla kolmen vuoden välein. 

Ennen rokotusta koiralle tulee tehdä madotus, eli loishäätö. Madotus tulee tehdä normaalisti kaksi kertaa vuodessa.

Eläinlääkärin tulisi merkitä rokotuskorttiin tai lemmikkieläinpassiin annetut rokotukset, niiden antopäivämäärä ja voimassaoloaika.

Kissa

Suomessa kissat rokotetaan kissaruttoa, kissaflunssaa ja rabiesta vastaan.

Kissoilla rokotukset vaihtelevat sen mukaan onko kissa sisäkissa vai käykö kissa ulkona ja näyttelyissä.

Sisäkissa tarvitsee perusrokotukset kissaruttoa ja kissaflunssaa vastaan, mutta rabiesrokotus ei ole välttämätön. 

Talouksissa joissa on useita kissoja, joissa kissat ulkoilevat ja käyvät näyttelyissä, on muita kissoja suurempi tartunnansaamisen riski ja siksi kissat on rokotettava kolmoisrokotteella.

Sisäkissoille riittää, että madotus tehdään 1-2 kertaa vuodessa. Ulkokissan madotus on syytä tehdä neljä kertaa vuodessa.

Rokotusten on hyvä olla voimassa kun matkustetaan ulkomaille tai lemmikki menee koira- tai kissahotelliin tai näyttelyyn. 


Lähde: Evira


Lue myös:

    Uusimmat