Tiesitkö? Erikoinen oire voi olla "todella huolestuttava" merkki suolistosyövästä

Salakavala merkki voi kertoa suolistosyövästä.

Suolistosyövät ovat yksi yleisempiä syöpiä Suomessa. 

Suolistosyövän riski on kasvanut alle 50-vuotiailla suomalaisilla. Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 4 000 paksu- ja peräsuolisyöpää, mutta vuonna 2040 tapausmäärien arvellaan kasvavan peräti 5 000:een vuositasolla.

Mistä suolistosyövän sitten tunnistaa? Yksi yllättävältäkin tuntuva oire on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi eräs 28-vuotiaana suolistosyöpädiagnoosin saanut TikTok-käyttäjä kertoi yhdeksi oireekseen "kynämäisen ulosteen".

Yalen syöpäkeskuksen onkologi Michael Cecchini kertoo HuffPostille, että joillain potilailla kynämäisen ohuet ulosteet ovat todella merkki suolistosyövästä. Nauhamainen uloste voi viitata suoliston tukkivaan kasvaimeen.

Normaalin ulosteen tulisi olla pitkä ja makkaran muotoinen, tulipa se ulos yhdessä tai useammassa osassa. Pittsburghin yliopiston lääketieteellisen keskuksen gastroenterologi Jeffrey Dueker huomauttaa HuffPostille, että huolestuttavaa nauhamaiset tai kynämäiset ulosteet ovat silloin, kun kyseessä on uusi ja jatkuva oire.

Duekerin mukaan mikä tahansa huomattava muutos suolistossa voi olla mahdollinen hälytysmerkki, joskaan ei aina suolistosyövän merkki. Ulosteen muodon tai koostumuksen muutoksen lisäksi tulisi tarkkaila, onko vessassa käynnin tiheydessä tapahtunut muutoksia. 

"Kynäkakka" on suolistosyövän yksi harvinaisemmista merkeistä.

– Kun sitä esiintyy, se on todella huolestuttavaa. Se ei vain ole yksi yleisimmistä sairauden oireista, Cecchini selittää.

Yleisiä oireita ovat veri ulosteessa, muuttunut suolen toiminta ja aina syömisen jälkeen iskevä vatsakipu tai epämukava olo. Näistä oireista ainakin yhdestä suurin osa suolistosyöpään sairastuneista kärsiikin. Myös tahaton laihtuminen voi olla yksi oireista. Toisinaan suolistosyöpä ei oireile lainkaan.

Älä vähättele oireitasi. Jos huomaat verta ulosteessa tai muutoksia suolen toiminnassa, kärsit kroonisesta vatsakivusta tai laihdut ilman selkeää syytä, on tärkeää kertoa huomioista lääkärille. Syynä ei välttämättä ole juuri syöpä, mutta syy on joka tapauksessa hyvä selvittää. Ja jos kyseessä on syöpä, on taudin varhainen tunnistaminen tärkeää.

Katso myös: Suolistosyöpä on erittäin vaikea huomata

Suolistosyöpä on erittäin vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa, kuinka syöpä saatiin selville 1:50
Suolistosyöpään sairastunut kertoo, kuinka syöpä saatiin hänen kohdallaan selville.

Lähde: HuffPost

Lue myös:

    Uusimmat