Tiesitkö: Ehdottomasti tehokkain keino pienempään sähkölaskuun

Energiansäästö on sitä helpompaa, mitä paremmin tiedät omat kulutustottumuksesi. Lasku kertoo vain menneestä, mutta tarjolla on myös tarkkaa, reaaliaikaista tietoa esimerkiksi nettipalvelun muodossa. Siinä erilliset kulutuspiikit ja huomaamatta sähköä kuluttavat varkaat huomaa helposti.

Mitkä sähkölaitteet kotona vievät eniten energiaa ja mihin aikaan vuorokaudesta sähkönkulutus on korkeimmillaan. Kun näihin kysymyksiin saadaan vastaukset, kodin energiankulutuksen pienentäminen on helpompaa. Mutta mistä tietoa sitten saa?

– Jokaiseen kotiin tulee automaattisesti tietoa sähkölaskun muodossa. Se kertoo kuitenkin vain kokonaiskulutuksen. Tarkempaa tietoa voi kerätä esimerkiksi netissä olevista laskureista, joiden avulla voi selvittää, paljonko esimerkiksi ruoanlaittoon kuluu energiaa, kertoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Laskureiden avulla voidaan jäljittää kodin suurimmat sähkösyöpöt ja miettiä, voisiko esimerkiksi ruoanlaiton tai pyykinpesun hoitaa vähemmällä energialla. Tulokset näkyvät seuraavassa sähkölaskussa sekä kulutuksen että loppusumman pienenemisenä.

Tekniikasta apua energiansäästöön

Jos tiettyjen sähkölaitteiden kulutus kiinnostaa enemmänkin, omalta sähköyhtiöltä voi lainata veloituksetta laitekohtaisia mittareita. Niiden avulla voi seurata pistorasiaan kytkettävien laitteiden kulutusta.

– Laitekohtaista tietoa saa myös hankkimalla etäohjattavan pistorasian, joka kertoo sekä tarkat kulutustiedot että sen, paljonko jonkin laitteen käyttäminen tulee maksamaan. Etäohjattavan pistorasian antamia tietoja voi seurata älypuhelimella, Laakkonen kertoo.

Etäohjattava pistorasia on nimensä mukaisesti myös ohjattavissa älypuhelimella tai tabletilla. Puhelimen avulla voi vaikkapa säätää työpaikalta käsin ulkovalot päälle tai sammuttaa aamun kiireessä päälle jääneen kahvinkeittimen.

– Ilman etäluettavaa pistorasiaakin voi toki seurata kulutusta online-palvelussa. Sen antama kulutustieto ei ole reaaliaikaista vaan tulee yleensä vuorokauden viiveellä, mutta tieto on todella tarkkaa, jopa tuntikohtaista.

Onko energiankäyttö meillä Suomessa sitten niin retuperällä, että erilaisille kulutusta seuraaville laitteille on tarvetta? Kyllä ja ei, vastaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen.

– On hyvin paljon ihmisiä, jotka ovat tarkkoja ja huolellisia sähkönkäytössään. Mutta kulutuksessa on paljon myös löysää eli sähkölaitteiden tuoman mukavuuden ja avun voisi saada käyttöönsä vähemmälläkin kulutuksella. Tämä tietysti edellyttää sitä, että energiansäästö kiinnostaa – välineet ovat olemassa, jos vain asenne on kohdillaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja