Tiesitkö: Asteen pudotus huonelämpötilassa – viisi prosenttia säästöä laskussa!

Lämpötila on oikea silloin, kun se tuntuu mukavalta, mutta tiettyjä ohjenuoria kannattaa pitää mielessä ennen kuin hamuaa termostaattia. Laskemalla huoneen sisälämpötilaa yhdellä asteella saat noin 5 prosentin säästön lämmityskuluihin.

Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä silloin, kun sisälämpötila on 21 celsiusastetta. Kerrostaloissa asuntojen väliset lämpöerot voivat kuitenkin olla useita asteita. Tällöin toisissa asunnoissa on liian kylmä ja toisissa liian kuuma, mikä johtaa vääriin tuuletustapoihin ja energiantuhlaukseen.

Motiva suosittelee panostamaan rakennuksen lämmitysverkoston perussäätöön, jolla voidaan varmistaa, että kaikissa asunnoissa on suunnitelmien mukainen huonelämpötila.

Suosituslämpötila on energiataloudellinen

21 astetta on sekä terveellinen että energiataloudellinen lämpötila oleskelutiloissa. Muissa tiloissa lämpötila voi olla matalampikin. Esimerkiksi makuuhuoneessa viileämpi lämpötila on miellyttävämpi. Löydät oikean lämpötilan testaamalla, mutta makuuhuoneen suosituslämpötila on 18–20 celsiusastetta.

Oikeilla lämpötilavalinnoilla vaikutat myös energiankulutukseen. Nyrkkisääntö on se, että yhden celsiusasteen nosto nostaa lämmityskuluja noin viisi prosenttia. Voit siis saada tuntuvia säästöjä laskemalla sisälämpötilaa vain yhdellä tai kahdella asteella.

Motivan mukaan oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä, nostaa vireystasoa, kohentaa sisäilmanlaatua, pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä sekä vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta.

Lähde: Motiva

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja