Mainos

Sisäministeri Risikko kaavaillusta tiedustelulaista: "Suomi ei ole enää mikään lintukoto"

7:59

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell Aalto-yliopistosta ja Sisäministeri Paula Risikko (kok.) puolustavat kumpikin vahvasti tiedustelulakia.

Huomenta Suomessa vieraillut kaksikko korosti turvallisuuden parantamisen merkitystä lain tärkeimpänä tehtävänä. Jarno Limnelin mukaan laki tarvitaan kahdesta syystä.

– Ensinnäkin me olemme Suomessa useimpiin länsimaihin verrattuna perässä tiedustelulain säädännöllisessä kehittämisessä, Limnel selvittää.

– Toinen syy on, että nykypäivän yhä monimutkaisemmassa toimintaympäristössä tilannetietoisuuden merkitys korostuu, hän lisää.

Sisäministeri Paula Risikko korosti Limnelin tavoin tiedustelulain perimmäisenä syynä turvallisuuden parantamista. Suomen viranomaisilla ei ole nykyisellä lainsäädännöllä mahdollisuutta tiedustella eikä puuttua, mikäli havaitaan turvallisuusuhkaan viittaavaa toimintaa maan rajojen ulkopuolelta. Sen vuoksi Suomi nojaa Risikon ja Limnelin mukaan muiden maiden kertomuksiin turvallisuusuhkiin liittyen.

– Suomi ei ole enää mikään lintukoto, vaan meidän täytyy saada tietoa siitä, mikä meitä uhkaa, Risikko korostaa.

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (Kesk.) totesi tiedustelulain olevan välttämätön. Ongelmana on hänen mukaansa kuitenkin löytää tasapaino tiedonhankkinan, tietoturvan ja yksityisyydensuojan välille.

– Haasteena on se, että pystytään kohdentamaan (tiedustelu) siihen, mihin tiedustelussa on lupa, Berner selittää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.