Mainos

Tiedustelulain nopeutettu käsittely vaatii tukea oppositiosta – Rinne: "Perusoikeudet ja tiedustelun tarpeet vastakkain"

5:02

Hallitus jätti tänään esitykset tiedustelulaeista, jotka mahdollistavat kansallisen turvallisuuden nimissä muun muassa tietoverkkotiedustelun.

Hallituksen mukaan tiedustelu on rajattua ja sitä myös valvotaan, joten tavallisten suomalaisten perusoikeudet eivät hallituksen mielestä ole uhattuna.

– Ei pidä olla huolissaan. Tässä ei ole kyse mistään massavalvonnasta ja on hyvin tarkat säännöt siihen, mitä ja miten voi käyttää mitäkin tietoa. Tässä on valtava valvontakoneisto ympärillä, sisäministeri Paula Risikko vakuuttaa.

Uudet tiedustelulait antavat suojelupoliisille ja sotilastiedustelulle runsaasti uusia valtuuksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Myös perustuslakia pitää muuttaa, jotta esimerkiksi kirje- ja puhelinsalaisuus voidaan murtaa vakavan kansallisen uhan torjumiseksi.

Oppositiosta tarvitaan tukea

Hallitus esittää tiedustelulakien säätämistä mahdollisimman nopeasti, mikä vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön. Lakien nopea läpimeno vaatii siis laajaa tukea myös oppositiosta.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vieraili Seitsemän uutisissa kommentoimassa puolueensa kantaa.

Rinne sanoo, että puolue päättää kantansa kiireelliseen käsittelyyn lähiviikkoina, kun lakiesitykseen on ehditty perehtyä. Rinne sanoo, että valvonnan pitää olla kunnossa ja tiedustelun olla oikein kohdennettua.

– Huolella tarkastamme, onko SDP:n kannat otettu huomioon valmistelussa. Ja jos on otettu, niin lakiesitys sinällään on valmis meidän puolestamme etenemään. Sitten arvioidaan kiireellisyyttä. Tässä ovat perusoikeudet ja tiedustelun tarpeet vastakkain, ne pitää olla tasapainossa.

Katso Rinteen koko haastattelu jutun videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.