Terrorismiasiantuntija Lontoossa pidätetystä suomalaisesta: "Briteillä on täytynyt olla jonkinlainen tieto, mitä Suomella ei ollut"

6:51

Jihadismitutkija Atte Kalevan mukaan Iso-Britannian viranomaisilla on todennäköisesti ollut parempaa tiedustelutietoa Lontoon Heathrown lentokentällä pidätetystä suomalaismiehestä kuin Suomen viranomaisilla.

Huomenta Suomessa aamulla vieraillut Kaleva sanoi, että pidätystieto oli yllättävä.

– Kyllähän se aika pysäyttävä uutinen on siinä mielessä, että jos Lontoossa otetaan kiinni suomalainen henkilö, niin herää kysymys, miksi hänet otetaan siellä kiinni eikä Suomessa.

Suomen kansalainen pidätettiin viime viikolla Lontoossa epäiltynä terroriteon valmistelusta. Hänet päästettiin perjantaina vapaaksi eikä häntä enää epäillä mistään rikoksesta.

– Briteillä on täytynyt olla jonkinlainen tieto, että hän on terrorismin torjunnassa kiinnostava kohde. Ilmeisesti meillä Suomessa ei ollut samanlaista tietoa, Kaleva kommentoi.

0:20

Suomen tiedustelulaki saatava kuntoon

Samassa yhteydessä Kaleva ja Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll puhuivat Suomessa meneillään olevasta tiedustelulain uudistamisesta.

– Se on aika kestämätöntä, jos meillä tiedustelutietojen saaminen perustuu saman mielisten valtioiden hyväntahtoisuuteen, että he haluavat jakaa tietoja. Tämä ei anna kansainvälisesti hyvää kuvaa Suomesta, Limnéll kertoo.

Myös Kalevan mukaan tiedustelulainsäädäntö kaipaa kipeästi uudistusta.

– Tässä täytyy tarkastella toimintamalleja. Supo tekee hyvää työtä, mutta resurssit ja lainsäädäntö täytyisi saada nyt viimeistään kuntoon, että suomalaisilla tiedusteluviranomaisilla olisi samat tiedot mitä esimerkiksi britannialaisilla kollegoilla on.

– Tällä hetkellä meidän sotilas- tai siviilitiedusteluviranomaisilla ei ole riittäviä työkaluja, Liméll kommentoi.

7:09

6:43

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja