Tiedätkö, mitkä kaikki asiat uniisi vaikuttavat?

Tuntuuko siltä, kuin joku kuristaisi? Uneksitko kenties jostain ihanasta ihmisestä tai kielletyistä herkuista? Uniin vaikuttaa yllättävän moni ulkoinen seikka. Tunnistatko näiden tekijöiden vaikutukset omiin uniisi?

Huutaako unessasi palovaroitin, tai seikkaileeko unessasi ihana tuttavuus? Nukkuessamme kehomme tekee kaikkensa, jotta pysyisimme unessa. Siksi mielemme liittää monet unta häiritsevät reaalimaailman asiat osaksi untamme. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme jopa itse vaikuttaa uniemme sisältöön.

Äänet

Monelle on tuttua, että herätyskellon ääni ilmestyy uneen vaikkapa palovaroittimen ulinana tai vihellyksenä. Samaan tapaan uniensa sisältöön voi jossain määrin vaikuttaa laittamalla soimaan hiljaa esimerkiksi suosikkimusiikkiaan.

Jatkuvaa tapaa äänien soittamisesta ei kannata ottaa, koska äänet häiritsevät aivojemme palautumista mentaalisesta rasituksesta. Jotta uni olisi rauhallista, suositeltavin ääni on kohina. Se peittää alleen muita ääniä ja parantaa unen laatua.

Hajut

Kukkien, suklaan ja hajuveden tuoksu saavat hereillä olevassa ihmisessä aikaan positiivisia tunteita, ja sama toimii myös nukkuvalla ihmisellä. Hajujen vaikutusta uniin on testattu koehenkilöillä, joista osa laitettiin aistimaan nukkuessaan ruusun tuoksua ja osa mädän kananmunan hajua. Ruusun tuoksua haistelleet näkivät positiivisia unia, kun taas mädän kananmunan hajua haistelleiden unet olivat negatiivisia.

Biologinen selitys on se, että hajuaistimuksemme menevät limbiseen järjestelmään, joka hallitsee myös muun muassa tunne-elämäämme.

Asento

Tuoreen tutkimuksen mukaan vatsalla nukkuminen lisää todennäköisyyttä nähdä seksuaalisiväritteisiä tai ahdistavia unia. Kun nukkuu vatsallaan, sukupuolielimet ovat kosketuksissa vuoteeseen ja on vaikeampi hengittää – aivan niin kuin silloin, kun harrastaa seksiä tai joutuu kuristetuksi.

Jotta unet muistaisi aamulla mahdollisimman hyvin, kannattaa pysyä heräämisen jälkeen asennossa, jossa heräsi. Myös silloin, kun haluaa palata katkenneeseen uneen heräämisen jälkeen, kannattaa palata asentoon jossa oli herätessään.

Mielentila

Mielentilalla on uniin iso vaikutus. Apeus voi aiheuttaa mustavalkoisia tai harmaansävyiset unia, ja unessa olevat säätilat kuvaavat usein mielentiloja. Esimerkiksi rauhallinen mieli aiheuttaa uniin auringonpaistetta, kun taas suru voi aiheuttaa sadetta.

Paheet

Siitä puhe mistä puute, sanoo vanha sananlasku. Sama pätee uniin. Ei ole sattumaa, että tupakanpolton lopettaneet ihmiset uneksivat usein juuri tupakoinnista ja laihdutuskuurilla olevat kielletyistä herkuista.

Lääkkeet ja vitamiinit

Lääkkeillä on uniin monenlaisia vaikutuksia, ja osa voi saada aikaan suorastaan hulluja unia. Lääkkeet vaikuttavat myös unien muistamiseen. Siinä missä masennus vähentää unien muistamista, masennuslääkkeillä voi olla päinvastainen vaikutus. Myös B6-vitamiini auttaa muistamaan unia helpommin.

Lue myös:

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Namaste jooga -ohjelma auttaa jaksamaan

AVA / Leenastiina Simola

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja