Tiedätkö, miksi silmät kuivuvat?

Tietokoneen näytön katseleminen kuivattaa silmiä. Syy ei ole näytössä vaan siinä, että ihminen unohtaa räpytellä silmiään näyttöä katsoessaan. Tauoilla ja keinokyynelillä voi helpottaa silmien kuivumista.

Koneellisen ilmanvaihdon ja näyttöpäätetyön yhdistäminen voi luoda silmiin aavikkomaisen tunteen. Silmiä kutittaa ja kuivaa eikä työnteosta tahdo tulla mitään. Pienillä keinoilla kuivasilmäisyyttä voi kuitenkin ehkäistä.

Näytön äärellä työskenteleminen vähentää silmien räpyttämistä. Näyttö kannattaakin pitää hieman alaviistossa, sillä se lisää silmien aukaisemista ja sulkemista. Irrota säännöllisesti katse kokonaan näytöltä ja anna silmillesi lepoa. Katsele ikkunasta ulos tai suuntaa katse kaukaisuuteen. Silmiä kannattaa myös räpytellä tietoisesti ja samalla pyöritellä hartioita, sillä niska- ja hartiaseudun jumitus voi myös tuntua kipuna silmissä.

Apteekeista saa useita erilaisia silmille tarkoitettuja tippoja, joita voi päivän aikana käyttää kuivuviin silmiin. Piilolinssien käyttäjille ne ovat erityisen suositeltavia. Jos silmien kuivumisesta ja kivusta tulee päivittäinen rasite tai näkökyvyssä alkaa olla muutoksia, kannattaa varata aika silmälääkärille.

Lähde: Duodecium

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja